Kneževom šetnjom i intoniranjem himne Kneževine Dragotinje i Marina te nastupom ojkačkih grupa u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora održana je manifestacija “Dragotinjske večeri”.

Riječ je o tradicionalnom okupljanju mještana ovih krajeva svake druge subote u avgustu kojima se , pored druženja Dragotinjaca ma gdje živjeli u svijetu , promoviše i jedinstvena Kneževina Gornja Dragotinja i Marini.

Tradicionalno okupljanje podržao je i grad Prijedor, a manifestaciji je prisustvovao gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović koji je istakao da je ova kneževina nešto što je daleko poznato i što treba da se njeguje i u narednom periodu.

“Tradicija je jako bitna i njome treba da se ponose ne samo građani Prijedora nego i čitava Republika Srpska i grad podržava i ubuduće će podržavati i da ono što je bilo nekada na ovim prostorima prenesemo nekim novim pokoljenjima da znaju kako je to bilo i da oni nastaave da to obilježavaju”, rekao je Pavlović.

Predsjednik Sovjeta kneževine Gornje Dragotinje i Marina Olivera Brdar Mirković izjavila je novinarima da su “Dragotinjske večeri” održane po 39.put i da obnovljena kneževina počinje da funkcioniše od prije dvadesetak godina. ali da se još u prvom turskom popisu 1604. godine, Gornja Dragotinja pominje kao kneževina.

“Trudimo se da očuvamo tradiciju, da održimo manifestaciju i da okupimo i stare i mlađe sugrađane, da se družimo ove večeri i da podsjetimo koliko su važni naši korijeni, druženje i izvorna pjesma”, kazala je Brdar Mirković.

Na sjednici Sovjeta kneževine odlučeno je ranije da mandat kneza traje četiri godine tako da je aktuelnom knezu Čedomiru Vili počela da teče četvrta godina mandata.

Po pravilima kneževine, uloga kneza je da miri zavađene.

NJegova obaveza je da se saslušaju problemi u kneževini, te da se organizuju humanitarne akcije i da brine o razvoju sela.

“Po potrebi, kao knez, rješavao sam nesuglasice među mještanima, a bilo je i značajnih privrednih i kulturnih inicijativa. Tradicija kneževine se mora nastaviti,a razmatramo i njeno proširivanje na Donju Dragotinju, Brezičane i Jutrogoštu čime bi se okupio veći broj mladih što je problem većine sela”, rekao je Vila.

Već tradicionalno na “Dragotinjskim večerima” uručuju se priznanja po odluci Sovjeta kao vrhovnog tijela Kneževine.

Ove godine dobitnik “Dragotinjske povelje” je protonamjesnik jerej Boris Narić, dok je za počasnog žitelja Kneževine izabrana Jadranka Rečević, koja godinama učestvuje u organizaciiji ovog događaja.

U muzičkom dijelu programa učestvovalo je sedam ojkačkih grupa iz Prijedora, okolnih opština i Banjaluke.

Organizatori 39. “Dragotinjskih večeri” su bili Sovjet kneževine Gornja Dragotinja i Marini i Mjesna zajednica Gornja Dragotinja i Marini.

“Dragotinjske večeri” dio su “Prijedorskog ljeta kulture”.

prijedorgrad.org