Grad Prijedor opredijeljen je da Ribnjak “Saničani” nastavi proizvodnju kako bi ovaj kraj oživjeli, izjavio je gradonačelnik Dalibor Pavlović.

Nakon razgovora sa resornim ministrom Borisom Pašalićem i stečajnim upravnikom u Ribnjaku, Pavlović je istakao da ljudi tu već nekoliko godina rade bez plate jer žele su željeli da sačuvaju i sačuvali su ovaj ribnjak.

“Na pravosudnim organima je da donesu najbolju odluku. S obzirom na to da je stečajna masa tolika kolika jeste, Grad trenutno nema mogućnost da kupi ovo preduzeće, ali i to će možda u budućnosti biti jedna od opcija”, rekao je Pavlović novinarima.

On je istakao da je ukupna vrijednost ribnjaka je 18 miliona KM plus 2,2 miliona koje banka potražuje.

“To je vrijednost njihovog zemljišta i onog što oni imaju, tako da je stečajna masa veća od 20 miliona KM i ono što će u budućnost biti na prodaju ako pravosudni organi donesu takvu odluku”, rekao je Pavlović.

Stečajni upravnik u Ribnjaku “Saničani” Mirko Marčeta rekao je da je stečajni postupak u Ribnjaku otvoren 26. marta, a prva Skupština povjerilaca je bila 13. jula na kojoj su ispitana potraživanja, a druga je zakazana za 5. oktobar.

“Prvenstveno smo zainteresovani da nastavimo ovu djelatnost i da se okruženje upristoji, kanali očiste i zbog proizvdonje ribe i zbog eko-sistema koji puno znači okruženju”, rekao je Marčeta.

Ribnjak “Saničani” je osnovan 1903. godine, prostire se na površini od 1.350 hektara, ima više od 50 jezera sa zimovnicima, preovladava šaran, mada ima smuđa i tolstolobika.

Tokom posjete ministra Pašalića Prijedoru, razgovarao je o brojnim temama, među kojima je poljoprivreda dominirala, a jedan od zaključaka razgovora je bio da stara strategija razvoja poljoprivrede, koju su zatekli, više nije funkcionalna i dogovorili su da zajedno pokušaju da naprave novu.

Pavlović je naveo da je ministar pohvalio to što su oformili posebno odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Grad ove godine, prema njegovim riječima, izdvaja oko milion KM za poljoprivredu što smatra zadovoljavajućim, a u narednoj će se potruditi da iznos subvencija bude i veći.

“Čuli smo od ministra da Ministarstvo planira sanaciju korita rijeka Miloševice i Gomjenice što je veoma značajno s obzirom na to da se i jedna i druga u kišnim periodima izlijevaju plave okolna naselja”, rekao je Pavlović.

Kako je pojasnio, tender je bio planiran u maju ali se malo kasnilo zbog evropske i svjetske banke, pa se očekuje da to bude u septembru i da se krajem ove ili početkom naredne godine uđe u taj posao.

Sastanku sa ministrom Pašalićem, pored Pavlovića, prisustvovao je i direktor Šumskog gazdinstva /ŠG/ Prijedor Saša Bursać.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da se traži model kako pomoći Ribnjaku “Saničani” kod Prijedora i da će resorno ministarstvo biti na raspolaganju kako bi se pronašlo najbolje rješenje da bi se ovdje nastavila proizvodnja ribe.

Pašalić je nakon obilaska Ribnjaka sa gradonačelnikom Daliborom Pavlovićem rekao da su sa stečajnim rukovodstvom razgovarali kako da se pomogne ovom preduzeću da okonča stečaj, te dodao da sada čekaju narednu sjednicu Skupštine povjerilaca gdje bi se morali bolje definisati neki uslovi.

On je istakao da je u ovom ribnjaku veliki potencijal i zahvalio je stečajnom upravniku i ljudima koji tu rade, a ne dobijaju platu jer se trude da održe ovo preduzeće kao da je njihovo.

“Vlada je uvijek opredijeljena za nastavak proizvodnje. Nama bi najbolje bilo da se ovdje organizuje proizvdonja ribe jer imamo i tržište i ova riba je uvijek bila interesantna, ima odlične uslove za uzgoj, a mi imamo podsticaje i pomažemo i kod izgradnje novih ribnjaka i kod odražavanja proizvodnje”, rekao je Pašalić novinarima.

Stečajni postupak u Ribnjaku je otvoren u martu, a stečajna masa prelazi 20 miliona KM.

Pašalić i Pavlović razgovarali su i o poljoprivredi, šumarstvu i vodoprivredi, te je ministar ocijenio da je poljoprivredna proizvdnja ovdje u stagnaciji zbog čega je potreban dokument koji će da prepozna njene prednosti, te su dogovorili izradu tog strateškog akta u koju će se uključiti i Ministarstvo.

“Kada je u pitanju obim proizvodnje, ovdje se godišnje obezbijedi oko tri miliona KM i vidimo da se taj iznos ne mijenja. S jedne strane je to dobro, ne pada proizvodnja, ali s druge strane očekujemo rast”, rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, potreban je novi dokument o razvoju poljoprivrede da bi se vidjelo šta je za ovaj kraj isplativo.

Grad Prijedor, prema riječima ministra, ima i jedno od najboljih šumskih gazdinstava u Republici Srpskoj za koje je rekao da može da bude primjer drugima, gdje se sve odvija prema planu.

“Kada je u pitanju vodoprivreda dolaze nam dva velika projekta, uređenje korita rijeke Gomjenice i rijeke Miloševice za koja su sredstva obezbijeđena”, rekao je ministar Pašalić i dodao da se u septembru ili oktobru očekuje raspisivanje poziva jer je novac obezbijeđen.

On je dodao da je obezbijeđeno oko 3,4 miliona eura koliko košta projekat uređenja rijeke Gomjenice, a rijeke Miloševice oko 1,6 miliona eura.

“Toliko će novca Vlada Republike Srpske uložiti uložiti u regulaciju korita ove dvije rijeke”, istakao je Pašalić.

prijedorgrad.org