U Niševićima kod Prijedora održan je tradicionalni narodni zbor kojim se već više decenija obilježava Dan ustanka protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Tom prilikom su se okupili mještani, kako bi odali počast svim postradalim mještanima kako u NOB-u, tako i u otadžbinskom ratu. Služen je parastos i položeni vijenci na spomen obilježja.

Predsjednik Boračke organizacije grada Veljko Rodić izjavio je novinarima da je skup organizovan u povodu 80.godišnjice dizanja ustanka protiv fašističkih osvajača.

“Ovdje smo danas da obilježimo taj sveti datum iz istorije naših naroda, a iz sela Niševići poginulo je 55 boraca i za malo selo to je veliki broj boraca i poginulo je 28 žrtava ustaškog terora.Znači selo je dalo dosta, što je velika cifra kada se u obzir uzme broj stanovnika ovog sela”, rekao je Rodić.

On je dodao da se na ovom mjestu, kod spomenika izgrađenog 60-tih godina prošlog vijeka tradicionalno u povodu 27.jula ustanka naroda BiH održavao narodni zbor.

“Sada se to uvijek i svake godine obilježava bar onoliko koliko se to može i koliko je potrebno. Eto tako čuvamo tradiciju i sjećanje na sve poginule borce i sve koji su nastradali u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Rodić.

Predsjednik Mjesnog odbora SUBNOR Omarska Obrad Kos pojasnio je da se danas pored 80 godina od podizanja ustanka obilježava i 60 godina od kada se u Niševićima obilježava ovaj dan kada je podignut spomenik.

“Ovo je svetkovina za ovo selo, domaćini su 27.juli obilježavali u svojim domovima kao krsnu slavu, primali goste. Međutim, vremena se ponovo mijenjaju, to se svelo na ovako malo, minijaturno, ali uvijek sa poštovanjem i uvažavanjem ovih žrtava koje su ovdje sahranjene”, naglasio je Kos.

Potomak skojevke Mileve Mijatović, Dušan Mijatović položio je cvijeće i na spomen-česmu, mjesto gdje je 1943.godine stradala čuvajući goveda.

“Ona je na svirep način masakrirana, silovana i na način koji je nedokučiv ljudskom umu i meni je uvijek ovdje teško pričati o tome kako se to desilo. Svake godine ovdje dolazimo i obilježavamo dan 27.juli kada je dignut u ovome selu ustanak, a ustanak su podigli mještani sela od kojih je moj djed Dušan Mijatović bio rukovodilac ustanka”, rekao je Mijatović.

prijedorgrad.org