Kulturno-umjetničko društvo ” Kozara” Prijedor i ove godine je domaćin međunarodnog festivala “Kozara i prijatelji” koji je sinoć otvoren na igralištu društvenog doma u Čirkin Polju.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je otvarajući ovu manifestaciju istakao da se događaji nižu jedan za drugim koji ovo kulturno ljeto čine veoma bogatim.

“Grad Prijedor uvijek podržava ovakve manifestacije koje njeguju izvorno stvaralaštvo našeg područja i to kako zbog učesnika svih generacija tako i publike koja na ovaj način može da uživa u kvalitetnom programu i da uživa u muzici i tradiciji”, rekao je Pavlović.

U ime domaćina učesnike festivala je pozdravio Mladen Stakić, predsjednik KUD ” Kozara” koji je istakao da je ovo sedmi put da se susreću “Kozara” i prijatelji.

“Mi smo i ove godine ugostili prijatelje iz regiona i večeras pjevamo izvorne pjesme,a sutra je veče folklora i želimo da pjevamo i igramo i da našoj publici dočaramo malo vedrine u ovom vremenu opterećeno pandemijom”, rekao je Stakić.

Predsjednik Zavičajnog udruženja “Sana” iz Stare Pazove Ranko Vojvodić izjavio je da udruženje njeguje pjesmu , običaje i tradiciju kraja odakle većina članova i potiče.

“To su duboki koreni i ponosni smo jer i u ovom teškom vremenu nalazimo načina da se okupljamo i da radimo na negovanju te tradicije u čemu imamo i podršku naše lokalne samouprave u Staroj Pazovi. Bez pomoći našeg gradonačelnika Đorđa Radinovića mi ne bismo mogli nigde da se krećemo,a ovako mnogo obilazimo, čitavu bivšu SFRJ “, istakao je Vojvodić.

Prve festivalske večeri održano je Veče izvornog stvaralaštva, a izvorne pjesme izvodili su članovi Udruženja “Sana” iz Stare Pazove, Udruženje guslara Slovenije, KUD “Knežpolje” iz Knežice, Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor, Pjevačka grupa “Podgradci” i članovi KUD “Kozara”, kao domaćin festivala.

Danas je na programu Veče folklora, a učestvovaće kulturno-umjetnička društva “Izvor” iz Starih Banovaca, “Posavina” iz Šamca, “Vaso Pelagić” iz Pelagićeva i “Kozara” iz Prijedora.

Ovaj festival je dio ovogodišnjeg Prijedorskog ljeta kulture.

prijedorgrad.org