Koncertom duhovne muzike koji je večeras održan u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru počelo je obilježavanje krsne slave Sveta Trojica-Duhovi koju zajedno obilježavaju ovaj saborni hram i grad Prijedor.

U programu su nastupili hor Srpskog pjevačkog društva “Vila” Prijedor i Srpski hor “Sveti Serafim Sarovski” iz Zrenjanina.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin rekao je novinarima da je ove godine obilježavanje posebno značajno za Hram Svete Trojice jer proslavlja jubilarnih 130 godina postojanja.

-Sadašnji hram sagrađen na mjestu stare crkve brvnare koja je izgorjela u požaru 1882. godine kada je izgorio i veći dio grada – rekao je Hrvaćanin.

Koncertu duhovne muzike prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

-Zbog pandemije virusa korona, slava Duhovi će ove godine biti proslavljena nešto skromnije. Moramo njegovati tradiciju, jer narod koji nema tradiciju, u suštini i nije narod. Ponosan sam na prijedorski i gostujući hor. Želim im zahvaliti što su dio proslavljanja naše krsne slave – rekao je Pavlović.

Obilježavanje slave grada i Crkve Svete Trojice nastavlja se u nedjelju, 20. juna, u 08:30 časova kada je predviđeno polaganje vijenaca na spomenik “Za krst časni”.

Od 09:00 časova je Sveta arhijerejska liturgija u hramu Svete Trojice koju služi episkop banjalučki gospodin Jefrem.

Potom će uslijediti osveštanje i lomljenje slavskog kolača u samoj crkvi.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com