U Prijedoru su danas aktivirane usluge plaćanja parkinga SMS porukama i aplikacijom Go parking.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović tim povodom je novinarima izjavio da nije poznato iz kojih razloga bar SMS usluga nije bila dostupna da se građanima olakša plaćanje parkinga.

On je dodao da te usluge u gradovima u okruženju postoje godinama, kao i da Prijedor od danas postaje savremeni grad kad je u pitanju naplata parkinga.

“Pored naplate putem SMS-a, postoji i druga usluga, a to je aplikacija `Go parking`. Grad se na ovaj način priključio projektu `Pametni gradovi`. Osim aplikacija 48 sati, e-sitizen i virtuelni matičar, još mnogo toga kreće u realizaciju kroz `Smart siti`, o čemu ćemo građane blagovremeno obavještavati”, dodao je Pavlović.

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Dragoslav Kabić naveo je da cijene parkinga ostaju iste, da su na svim parkomatima vidljivo označene zone i broj na koji građani treba da pošalju SMS poruku kojom plaćaju parking za sat vremena ili za cijeli dan.

“Sva tri mobilna operatera su pokrivena. Plaćanje se vrši slanjem registarskih oznaka nakon čega dobijete poruku da ste uspješno izvršili plaćanje uz naznačeno vrijeme kada ističe rezervacija parkinga. Prije isteka plaćenog vremena dobijate poruku upozorenja da parking isitiče za 15 minuta”, naveo je Kabić.

Govoreći o aplikaciji “Go parking”, Kabić je rekao da je vrlo jednostavna, da treba izabrati grad, registarske oznake i jednu od pet ponuđenih osnovnih boja voziila.

“Putem ove aplikacije može se vršiti plaćanje parkinga i u drugim gradovima”, dodao je Kabić.

Aplikacija je dostupna na
< GoParking >

Prijedor je jedan od pet lokalnih zajednica u BiH u kojima se realizuje projekat “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova BiH”, a u projektu su i Zenica, Zvornik, Pale i Tešanj.Inače, ovo je bila još jedna od aktivnosti u okviru majskih svečanosti kojima Prijedor obilježava 16.maj -Dan grada.

prijedorgrad.org