Ramazanski bajram jedan je od najznačajnijih muslimanskih praznika koji vjernici u krugu porodice proslavljaju tri dana. Pripreme za obilježavanje ovog praznika u porodici Mehadžić počinju nekoliko dana prije. Kuća se ćisti detaljno, ide se u kupovinu da bi se uzele sve potrebne namirnice, i već u tim pripremama počinje da se osjeća bajramska atmosfera.

– Vrlo smo tradicionalna familija, vezani smo za svoju religiju, za svoj narod kao i za državu u kojoj živimo. Mogu da kažem da je u BiH poseban osjećaj proslavljanje bajrama baš zbog toga što smo mi mješovito društvo, što možemo da čestitamo jedni drugima i sve je to nekako otvorenije – kaže domaćin Nihad Mehadžić.

Dodaje da je tradicija da se u njihovoj porodici okupljaju prvo kod roditelja, onih nasjtarijih i tu se obavi i prvi bajramski ručak.

Bajramski ručak zauzima centralno mjesto u obilježavanju ovog praznika i potrebne su velike pripreme, ali ništa to nije teško jer na kraju se čovjek osjeća ispunjeno i srećno taj dan kaže Hata Mehadžić, domaćica i dodaje da uživa u pripremanju bajramske trpeze.

– Pripreme su tekle dva-tri dana, jer sam zajedno sa kćerkama i svekrvom pripremala sve što je potrebno. Slana jela, potkriža, trahana, punjene paprike, sarme, pile, krompir. Od slatkih jela smo pripremali rolat slatki sa banana, hurmašice je pripremala ćerka, baklavu i pitu sa jabukama. To je samo jedan dio, kako nestaje mi tako pravimo novo – kaže Hata.

Porodica Mehadžić svim vjernicima Islamske vjeroispovjesti poželjela je srećan Bajram sa tradicionalnim čestitkom Bajram šerif Mubarek olsun.

kozarski.com