Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da će revakcinacija 1.360 starijih od 65 godina biti nastavljena kada stignu vakcine iz Rusije, te da čeka rezultat istrage zašto su propale vakcine u prijedorskom Domu zdravlja, kako bi mogao da reaguje prema odgovornima.

Odgovarajući na pitanja novinara Pavlović nije mogao sa sigurnošću da potvrdi da je 140 doza za revakcinaciju koju su u ponedjeljak ujutru primili Prijedorčani bezbjedno.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor: Inspektori Policijske uprave u Domu zdravlja prikupljaju dokaze

– Prema informacijama kojima raspolažem iz Doma zdravlja te vakcine nisu bile upitne, prema informacijama koje u tom trenutku imam nisu bile u istom frižideru. Očekujem zvanične informacije u što skorijem roku, pa ću vam moći preciznije dati te podatke – izjavio je on.

Pavlović je dodao da je Grad Prijedor spreman da finansijski pomogne Institutu za javno zdravtsvo RS da nabavi nove vakcine kako bi se nastavila revakcinacija Prijedorčana.

Zeljković: Institut obezbijedio hladnjak, Dom zdravlja Prijedor čuvao vakcine u svom zamrzivaču

– Kada je u pitanju revakcinacija, dva mjeseca je rok za primanje druge vakcine i očekujemo da će “Sputnjik V” doći u tom periodu. Uplaćen je novac za tu vakcinu i očekuje se dolazak jedne doze – naveo je Pavlović.

Na pitanje novinara zašto agregat nije radio, Pavlović je odgovorio da je moguće da je pregorio UPS koji je za zamrzivač u kojem su čuvane vakcine, ali da čeka rezultat istrage.

N1 saznaje: Krim policija u Domu zdravlja Prijedor

Prvi čovjek Prijedora nije mogao da odgovori ni na pitanje zašto su vakcine protiv virusa korona čuvane u vlastitom frižideru Doma zdravlja, kao što tvrdi direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, a ne u onom koji je za ove vakcine nabavio Institut.

Dodao je da je onim što se desilo u Domu zdravlja šokiran i pogođen kao čovjek i kao gradonačelnik.

Višković naložio Šeraniću i Pavloviću: Hitno ispitati kako je došlo do propadanja vakcina u Domu zdravlja u Prijedoru

– Kontaktirao sam Tužilaštvo, policiju i direktora Doma zdravlja i u što skorijem roku očekujem izvještaj o svim dešavanjima u Domu zdravlja na svom stolu nakon čega ću se ponovo oglasiti – rekao je on.

Pavlović nije spomenuo podatak da je diplomiranog pravnika Slobodana Javora za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor predložio SNSD na sjednici Skupštine grada prije nepunih mjesec dana. I sam Pavlović je kadar SNSD, a na sjednici Skupštine 15. marta je rekao da su smjene direktora u gradskim preduzećima i postavljanje novih posljedica političkih promjena.

Tužilaštvo formiralo predmet: Provjeravaju sve navode o propalim vakcinama u Domu zdravlja Prijedor

– Direktora je imenovala gradska Skupština prije desetak dana, i istina je da je diplomirani pravnik, ali u preduzećima postoji lanac odgovornosti i ko je zadužen za koje poslove. Ne želim da govorim ko je odgovoran ili stručan dok ne dobijem informacije od MUP i Tužilaštva – rekao je on.

Uzalud došli na revakcinaciju: Dio Prijedorčana nije dobio drugu dozu vakcine, nadležni ne otkrivaju razloge

Pavlović je zaključio i da će sankcije u slučaju utvrđivanja odgovornosti pojedinih osoba utvrditi MUP i Tužilaštvo.

Kako je u Prijedoru propalo 1.300 doza vakcina: Nadležni ne vide svoju odgovornost, za sve im je kriva “viša sila”

– MUP i Tužilaštvo su na terenu i utvrđuju činjenično stanje, da li je bilo ljudskog faktora kada su u pitanju vakcine. Kada se završi istraga o tome šta se zaista desilo, ukoliko se utvrdi odgovornost bilo koga, ja ću postupiti onako kako je to u praksi i u skladu sa zakonom. Niko neće biti amnestiran od odgovornosti ukoliko se utvrdi da je upitanju ljudski faktor – poručio je on.

U prijedorskom Domu zdravlja propalo više od 1.300 doza vakcina protiv korona virusa

srpskainfo.com