Inspektori Krim policije Policijske uprave Prijedor trenutno su u Domu zdravlja gdje provjeravaju okolnosti u vezi nestručnog skladištenja 1300 vakcina Sputnik V.

Zbog svega je menadžment koji odgovara na policijska pitanja odgodio medijske istupe. Informacije će kažu dostaviti naknadno i pismeno.

“Policijski službenici rade po nalogu Okružnog javnog tužilaštva”, kratko je za N1 rekla Zvjezdana Alendarević, Portparol PU Prijedor.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je i naložio ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću i gradonačelniku Prijedora Daliboru Pavloviću da se pod hitno ispita zbog čega je i na koji način došlo do propadanja i uništavanja 1.300 doza vakcine Sputnik V komponete 2, u Domu zdravlja u Prijedoru.

Iz Vlade RS-a saopšteno je da je Višković zatražio da gradonačelnik Prijedora Pavlović preduzme sve neophodne radnje kako bi se sankcionisali odgovorni za štetu koja je prouzrokovana uništavanjem 1.300 doza vakcine protiv koronavirusa, s obzirom na to da je Dom zdravlja u nadležnosti grada.

Iz Tužilaštva kažu da će provjeriti odgovornost i moguće propuste te u skladu sa tim preduzeti i odgovarajuće korake u skladu sa zakonom.

Inače, kako N1 saznaje Dom zdravlja ima agregat koji može da podrži HES službu, Hitnu i laboratoriju. Također postoje alarmni sistemi koji se povezuju na mobilne telefone i javljaju promjene temperature. Za zaštitu hladnog lanca uobičajenih vakcina za dječiju vakcinaciju koristili su se i UPS uređaji.

U ovom slučaju, dodatne zaštite nije bilo.

Zbog svega strahuje oko 140 Prijedorčana koji su jutro nakon incidenta sa hladnim lancem revakcinisani.

Strahuje i preko 1.500 njih kojima je vrijeme za drugu dozu Sputnika kojeg nema.

ba.n1info.com