Prethodni zemljotres prouzrokovao je posljedice na području opština i gradova sjevero-zapada Srpske. Komisije za procjenu štete obilazile teren, radi utvrđivanja stepena oštećenja i bezbjednosti objekata za stanovanje. Stanovnici ovog područja pitaju se – da li žive u bezbjednim objektima?

Na području prijedorske regije oštećeno je nekoliko stotina stambenih i drugih objekata. To je navelo građane da se zapitaju koji su objekti sigurniji i kojoj gradnji više vjeruju, starijoj ili novijoj.

U opštini Kostajnica, šteta je zabilježena na 576 objekata od kojih je sedam za rušenje.

– Najveći broj objekata koji imaju najveću štetu su objekti koji su stari preko 100 godina i objekti koji su starije gradnje. To su objekti zgrade opštinske uprave koji je izgrađen 1890 i neke, zgrada magistrata radija i parohijski dom koji je izgrađen negdje 1860. godine – rekao je Aleksandar Pašić portparol opštine Kostajnica.

Od 650 prijavljenih oštećenih objekata, u opštini Kozarska Dubica, 80 odsto konstruktivno nije ugroženo, međutim četiri objekta su se srušila tokom zemljotresa, dok ih je deset predviđeno za rušenje.

– U najvećem broju slučajeva tu se radi o objektima stare gradnje, znači objekti koji su preko 50, 60 godina stari i gdje nisu ispoštovane bitne procedure gradnje i nije adekvatnim materijalom građeno – naveo je Miloš Banjac član Komisije za popis štete od potresa Kozarska Dubica.

Na području Prijedora šteta je prijavljena na 450 stambenih objekata. Komisija za procjenu štete od zemljotresa do sada je pregledala 250 objekata.

Utvrđeno je da 15 objekata nije uslovno za stanovanje i nalaze se na ruralnim dijelovima grada Prijedora. U gradskoj zoni nije narušena stabilnost i konstrukcija i nema objekata koji nisu uslovni za stanovanje, tvrde u Gradskoj upravi. Međutim, kažu, postoje uslovi gradnje koje građevinske firme moraju da poštuju.

– Propisi i procedure se krše uglavnom tokom izvođenja same realizacije objekata. Prilikom ugradnje materijala, ako se lošiji materijali ugrađuju i nestručnost ugradnje materijala ili kombinacija jednog i drugog. Posljednji zemljotres nam je nažalost pokazao, jedan razlog, drugi ili kombinacija mogu dovesti do kompletnog urušavanja objekata – rekao je Danijel Zrnić v.d. načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Prijedor.

U sjeverozapadnom dijelu Srpske saglasni su da je najveća šteta pričinjena na starim objektima, građenim po tadašnjim standardima, a ne po onima koje struka danas nalaže. Ovo je opomena da je neophodno graditi poštujući sve propise i procedure.

RTRS