Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković posjetio je danas lice sa invaliditetom Sinišu Batinicu koji je jedan od prvih korisnika usluge personalne asistencije koju je grad Prijedor uveo ove godine.

“Ovaj vid pomoći nemoćnim licima predložio sam institucijama grada, a inicijativa je potekla iz porodica ljudi koji imaju potrebe za takvom vrstom pomoći. Poručujem državnim organima da razmisle o dodatnim pravima kojima bi pomogli ove porodice koje žive u jako teškoj situaciji, snalaze se na sve moguće načine”, rekao je Đaković.

On je najavio da će grad Prijedor na još neke dodatne načine pokušati pomoći ovim porodicama.

“Ja mogu reći da je grad dobio osjećaj za ovakve situacije i vjerujem da će u narednom periodu biti još dodatnih intervencija i ovakvih pomoći ovim porodicama i opet naglašavam ovo bi trebalo i država da osjeti kao potrebu i da učini napor da pomogne ovim porodicama”, dodao je Đaković.

Vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad Prijedor Senka Rodić navela je da se iz budžeta grada Prijedora za socijalnu zaštitu izdvaja više od dva miliona maraka za osnovna prava i da postoje i proširena prava koja lokalna zajednica, ako ima finansijske mogućnosti, može da isfinansira, a jedno od takvih je personalna asistencija i u Republici Srpskoj imaju je samo Prijedor i Banjaluka.

“Više od 15 lica ima potrebu za personalnom asistencijom, a sada smo uključili 11. Ovu uslugu pruža Regionalno udruženje distrofičara Prijedor, a Centar za socijalni rad Prijedor je obavio terensku posjetu i razgovore sa predstavnicima udruženja, pripremio pravilnik o načinu i uslovima korištenja usluge i raspisao javni poziv za izbor udruženja koje bi moglo to da pruža tu uslugu”, pojasnila je Rodićeva.

Otac Siniše Batinice rekao je da mu se sin prije 12 godina razbolio i da od tada više nije samostalan.

“Borili smo se, možete vidjeti i koliko smo nabavili tih osnovnih sredstava i pomagala da bismo na neki način pomogli svom djetetu, međutim problem je to što nas već stižu godine”, rekao je on.

Personalni asistent Dragana Grujičić rekla je da je ovaj posao, prije svega, human, da ima dva korisnika kojima je na usluzi pri obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti i potreba, lične higijene, hranjenja, odlazaka u šetnju ili kod doktora.

“Sa druge strane, mi doprinosimo socijalizaciji korisnika da se on ne bi osjećao socijalno isključen odnosno izolovan od lokalne zajednice. Mi, takođe, doprinosimo roditeljima da im olakšamo svakodnevno obavljanje životnih potreba”, navela je Grujičićeva.

www.prijedorgrad.org