srna-ecim-vinjeteNarodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” Prijedor započela je realizaciju programa “Kobis” čije su članice Republika Srpska i Federacija BiH, te sve balkanske zemlje, osim Hrvatske, rekla je direktor ove ustanove Mara Ećim.

“Dva naša bibliotekara lani su prošla obuku za rad u ovoj virtuelnoj biblioteci, a od 1. januara počeli smo unos podataka u elektronsku bazu i time okončali klasičnu obradu knjižnog fonda kako mi to kažemo `pješke`”, rekla je Ećimova Srni.

Osim Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, koja je pionir u ovom poslu u Srpskoj, “Kobisu” je pristupilo sedam matičnih i osam univerzitetskih biblioteka u Republici Srpskoj.

“Osim obuke za bibliotekare, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijedilo nam je i svu potrebnu opremu. Očekujemo da nam Ministarstvo odobri još dva stručna radnika koja bi se obučavala za isti program, jer nas je trenutno sedam umjesto 12, a pred nama je unos 60.000 knjižnih jedinica”, rekla je Ećimova.

Ona je navela da su za svaku biblioteku koja uđe u ovaj program otvorena vrata u cijeli svijet.

“Svaki član može kod svoje kuće za svojim računarom vidjeti koja biblioteka ima knjigu koja ga zanima. Ako je nemamo mi, a ima Beograd, mi uputimo zahtjev Beogradu i sistemom međubibliotečke pozajmice član dobija knjigu koju želi, a za naše govorno područje korisno je znati da su u istom ovom programu čak 162 biblioteke sa teritorije Srbije”, kaže Ećimeva.

Prema njenim riječima, početkom marta će biti poznato koji dio fonda ove biblioteke je inventarisan unutar “Kobis” sistema i na osnovu toga će se moći procijeniti za koje vrijeme bi se mogao unijeti kompletan fond.

SRNA