U organizaciji Bosanskog kulturnog centra Prijedor i Rimokatoličkog župnog ureda Sv. Josipa iz Prijedora u našem gradu je održan Božićni koncert pod nazivom “Prvi put u Prijedoru”.

U programu su nastupili Vokalni ansambl “Domenike” iz Zagreba, mješoviti hor “Harmonija” i dječji hor “Melody” iz Sanskog Mosta te hor KUD “Osman Džafić” iz Prijedora.

Prema riječima organizatora, prvi Božićni koncert u Prijedoru predstavlja iznimno važan istorijski iskorak oživljavanja i ovoga vida vjerske kulture Hrvata katolika u župama Prijedor, Ljubija, Šurkovac, Ravska, Stara Rijeka, Sanski Most, Sasina, Bosanski Novi i Bosanska Dubica.

Prisutnim gostima u Pozorištu Prijedor obratili su se prijedorski župnik velečasni Marko Vidović, predsjednik Bosanskog kulturnog centra Prijedor Sanel Jakupović te biskup banjalučki monsinjor Franjo Komarica, koji je nesebičnim zalaganjem podržao organizaciju ovog koncerta.

Ovaj dogadaj je jednako važan i za razvoj međureligijske i međukulturalne saradnje i dijaloga svih građana ove regije, imajući u vidu ratna stradanja, povratak stanovništva i ponovnu integraciju u društvene strukture i život dostojan civiliziranom čovjeku.

Generalni pokrovitelj božićnog koncerta bila je Doraja Eberle, predsjednica austrijske humanitarne organizacije “Bauern helfen Bauern” iz Salzburga.

Priredio – www.prijedordanas.com