Potrošači u Republici Srpskoj u prvih 11 mjeseci ove godine najčešće su se žalili na neprihvatanje reklamacija od strane trgovaca za tehničke proizvode, namještaj, odjeću, obuću, telekomunikacione i komunalne usluge, istakli su u Inspektoratu RS.

Ističu da je Republička tržišna inspekcija po konkretnim reklamacijama potrošača kojima su tražili zaštitu individualnih potrošačkih prava izvršila 192 kontrole.

“U 152 slučaja reklamacije su uvažene i riješene u korist potrošača, na licu mjesta ili izricanjem upravnih mjera, dok u 33 slučaja reklamacije nisu bile opravdane, a u sedam slučajeva nisu bile u nadležnosti Republičke tržišne inspekcije”, kažu u Inspektoratu RS.

Ističu da su oni postupci koji su vršeni po reklamacijama, a za koje je utvrđeno da su opravdani, riješeni na različite načine.

Da bi zaštitili svoja prava, u Inspektoratu RS kažu da potrošači treba da se informišu na koji način to mogu i učiniti, a da je elementarni uslov da posjeduju račun za kupljenu ili izvršenu uslugu.

Dodaju da značajna uloga u zaštiti prava potrošača pripada i udruženjima za zaštitu prava potrošača.

Zoran Petoš, koordinator za rad s potrošačima u Udruženju potrošača “Don” Prijedor, kaže da je u ovoj godini ukupan broj građana kojima su pomogli da ostvare svoja prava blizu 1.700, od toga 700 građana lično, te ostalo putem Komisija za rješavanje reklamacija potrošača pri javnim preduzećima.

“Do kraja godine očekujemo da će nam se obratiti ukupno i više od 1.700 građana. Većina nam se obraća zbog usluga od opšteg interesa, elektrodistribucija, telekomunikacijski operateri, vodovod, toplana i komunalne usluge. Uopšte nije zanemariv broj potrošača koji nam se obraćaju zbog reklamacija na tehničku robu. Bilo je reklamacija i na obuću, ali se uglavnom sve rješava tamo gdje je potrošač u pravu”, kaže Petoš.

Dodaje da im se građani obraćaju svakodnevno, te da još u potpunosti nisu upoznati sa svojim pravima i ne znaju ih primjenjivati, međutim, kako kaže, sve se više i putem medija upoznaju s pravima.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, koje se bave uglavnom mješovitom, prehrambenom robom, kaže da su tako česte i stroge inspekcijske kontrole u ovim trgovinama, pa se kupci ne žale tako često.

“Što se tiče prehrane, mi tu nemamo nekih izrazitih problema, ima i tu pojedinih reklamacija kojima se u 99 odsto slučajeva izlazi u susret”, kaže Marjanović.

Kada je u pitanju tehnika, kaže da je i on imao negativnih iskustava, konkretno s kupljenim televizorom.

“Nezgodno je što je većina servisa prodavnica tehnike u Sarajevu i onda tu nastaju komplikacije slanja i slično. Razlika je od trgovine do trgovine, pojedine trgovine, uglavnom one male i manje poznate, za tehniku na sve moguće načine pokušavaju da ne prime reklamaciju za određene uređaje, ali kada im spomenete inspekciju i slično, onda se izlazi u susret”, kaže Marjanović.

Dodaje da po pitanju odjeće i obuće reklamacije se uglavnom uvažavaju u roku od mjesec dana.

Nezavisne novine