Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas, 12.12.2019. godine, održana u Policijskoj upravi Prijedor rezultate radaza mjesec novembar tekuće godine prezentovali su načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović i načelnik Sektora policije Mario Milašin.

U uvodnom obraćanju načelnik Vujanović je naveo da je na operativnom području Policijske uprave Prijedor održano zadovoljavajućestanje bezbjednosti.

Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 63% dok ukupna rasvijetljenost iznosi 82%.

Ovom prilikom je rekao da su u mjesecu novembru evidentirana 83 krivična djela ili za 9% više u odnosu na isti period prethodne godine. Iz oblasti imovinskih delikata evidentirano je 51 krivično djelo ili za 50% više a povećan je broj izvršenih krivičnih djela teška krađa i krađa. Takođe je naveo da je u ovoj oblasti došlo do povećanja procenta rasvjetljenosti ovih krivičnih djela u odnosu na uporedni period prethodne godine.

Tokom proteklog mjeseca ukupno su evidentirana i kontrolisana 53 migranta a koji su zatečeni na području grada Prijedora, Kozarske Dubice i Kostajnice.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je povećanje broja saobraćajnih nezgoda. Ovom prilikom je naveo da je u novembru na području Kozarske Dubice evidentirana jedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licem. U ovoj saobraćajnoj nezgodi pješak je zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo dok se vozač udaljio sa lica mjesta. Istog dana na osnovu operativnog rada, policijski službenici identifikovali su i lišili slobode vozača koji je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi, nakon čega se vozilom udaljio sa lica mjesta nepružajući pomoć povrijeđenom licu.

Imajući u vidu da su predstojeći novogodišnji i božićni praznici period kada se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba oružja, ova Uprava, organizuje niz aktivnosti koje prvenstveno imaju za cilj podizanje društvene svijesti o opasnostima i posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja.

Ovom prilikom apelovao je na građane da se iz bezbjednosnih razloga tokom predstojećih praznika suzdrže od nezakonite upotrebe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava kao i upotrebe alkohola prilikom učestovanja u saobraćaju ili boravka na javnim mjestima, kako ne bi ugrozili sebe i druge ili se doveli u situaciju da alkohol bude uzrok sukoba ili drugih neželjenih posljedica.

Načelnik Mikanović je naveo da je novembru evidentirano 71 krivično djelo iz oblasti opšteg kriminaliteta, šest privrednog kriminaliteta, četiri iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, te dvakrivična djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Od ukupnog broja evidentiranih KD 41 je počinjeno od strane nepoznatog izvršioca, a rasvjetljeno ih je 26. Nadležnom tužilaštvu podnesen je 81 izvještaj protiv 64 lica, od kojih su 26 povratnici u vršenju krivičnih djela a evidentiran je i jedan maloljetni izvršilac. Iz oblasti opšteg kriminaliteta 41 KD je počinjeno od strane nepoznatog počinioca. Iz oblasti imovinskih delikat najveći dio odnosi na krađe 18, teške krađe 14 i prevare osam. Krađa i teških krađa je evidentirano za 13 više u odnosu na isti period prošle godine ali je ovaj trend povećanja pratio i odgovarajući procenat rasvjetljenosti ovih KD po NN izvršiocu od 62,5 %.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je šest KD a pričinjena materijalna šteta nastala izvršenjem ovih djela iznosi oko 47.000 KM dok protivpravno stečena imovinska korist iznosi oko 90.000 KM.

U izvještajnom periodu iz oblasti zloupotrebe opojnih droga nadležnom tužilaštvu su podnesena četiri izvještaja o počinjenim KD a nadležnom sudu su podnesena dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica koja su počinila prekršaje iz ove oblasti.

Načelnik Milašin je naveo da je tokom novembra, ukupno evidentirana 24 narušavanja javnog reda i mira i 34 prekršaja iz ove oblasti.

Po strukturi prekršaja najviše prekršaja je počinjeno tučom i fizičkim napadom, što predstavalja oko 30% od ukupnog broja prekršaja JRiM. Prijavljen je jedan maloljetnik kao počinilac prekršaja, dok je broj povratnika u vršenju prekršaja smanjen za 17 %.

Nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu a stanje u ovoj oblasti ocijenio je kao stabino.

Evidentirane su 94 saobraćajne nezgode od čega jedna saobraćajna nezgoda u kojoj je smrtno stradao pješak.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja u mjesecu novembru 2019. godine, ukupno je evidentirano 2619 prekršaja ili 30% više u odnosu na uporedni period. Iz saobraćaja je isključeno 98 vozila kao i 333 vozača od kojih najveći broj (286) zbog upravljanja pod uticajem alkohola.

PU Prijedor