centralni badnjak prijedor (2)Kolona sa centralnim badnjakom prošla je danas kroz više prijedorskih naselja, a sječu i praćenje badnjaka ove godine organizovao je Savjet Mjesne zajednice Prijedor Centar.

Sječa badnjaka obavljena je u Velikom Palančištu u jutarnjim časovima, a potom je kolona dočekana i badnjak kićen u naseljima Palančište, Raškovac, Pećani i Kokin grad, te na malom gradskom trgu.

U večernjim časovima kolona sa badnjakom završiće se ispred crkve Svete Trojice, gdje će drvo biti osveštano i naloženo.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da svim sugrađanima pravoslavcima čestita Badnji dan i sutrašnji Božić tradicionalnim “Mir Božiji, Hristos se rodi”, a svim građanima Prijedora želi sreću, radost, mir i veselje.

centralni badnjak prijedor (5)“Ovo je duga tradicija i uoči najradosnijeg praznika za nas nema veće radosti nego danas i sutra. Građani se u tom duhu i ponašaju kako bi proslavili Badnji dan i pripremili se za Božić i tako šalju poruku mira, veselja i radosti”, rekao je Pavić.

On je poručio da se građani pravoslavci raduju što dolazi sutrašnji dan, ali i što grade svoj Prijedor i što u njemu zajedno žive i što žele da budu dio EU, kao i drugi narodi.

“Time je naša radost i veća što je dijelimo sa komšijama i svima koji imaju dobru volju i koji žele radost svojim ljudima, svom gradu i svojoj Republici”, poručio je Pavić.

Službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima danas se najavljuje rođenje Hrista Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

centralni badnjak prijedor (1) centralni badnjak prijedor (3) centralni badnjak prijedor (4) centralni badnjak prijedor (7) centralni badnjak prijedor (6)