aranzmani-badnji dan (2)Na ulicama Prijedora božićni aranžmani prodaju se po cijenama od jedne do 15 KM, a većina prodavaca zadovoljna je potražnjom, za razliku od prošle godine.

Većina prodavaca, koji su na ulicama već treći dan, kaže da su cijene robe koju prodaju jednake prošlogodišnjima i da je na bolju prodaju uticala i jučerašnja isplata penzija u Republici Srpskoj.

Snježana Bursać kaže da se svake godine trudi kupcima ponuditi nešto novo, a da je ove godine to spoj modernog i tradicionalnog, te su božićni aranžmani blještaviji, svečaniji i prilagođeniji mlađim ljudima.

“Poštujem tradiciju, ali se trudim uvesti i neke nove detalje i koristiti prirodne materijale – drvo, žito, pamuk i vunu”, rekla je Bursać.

aranzmani-badnji dan (1)Božićne aranžmane uobičajeno čine postolje od drveta u obliku panja, pšenica, orasi, lješnici, jedna ili više svijeća, sa ili bez srpske trobojke, grančice badnjaka, slama i mandarina.

Neki su obogaćeni kukuruzom, pšenicom, suvim voćem, suvim cvijećem, bosiljkom, lavandom, šišarkama, bundevom i dekorativnim zlatnim ili srebrnim sjajem.

Najjeftinija je sama pšenica, grančice badnjaka ili rukohvat slame, a najskuplji su aranžmani u pletenim korpama od drveta napunjenim orasima i velikom granom badnjaka.

Božićni aranžmani prodaju se na zelenoj pijaci na Pećanima, na gradskoj tržnici i na štandovima na malom gradskom trgu za šta prodavci imaju odobrenje gradske uprave.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
aranzmani-badnji dan (3) aranzmani-badnji dan (4)