Grad Prijedor je domaćin dvodnevne konferencije o međuopštinskoj saradnji na privlačenju investicija koja je okupila stotinak učesnika iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

-U narednom periodu u Prijedoru će biti realizovano osam ili devet investicionih programa. U toku su pregovori sa još tri ili četiri investitora koji bi mogli doći i pokrenuti poslovanje u našem gradu – rekao je danas gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvarajući konferenciju.

On je dodao da očekuje značajan razvojni ciklus putem zapošljavanja jer je važno da se smanji odlazak mladih, pošasti koja je zahvatila regiju, a jedan od njenih uzroka je nepostojanje dovoljno kvalitetnih radnih mjesta.

-Cilj svih lokalnih zajednica je da se što više ekonomski razviju, ali je problem jer nemaju velika ovlaštenja u toj oblasti. Zato očekujem i inicijative sa viših nivoa vlasti – naglasio je Đaković.

Konferenciju organizuje Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” kao završnicu projekta „Međuopštinska saradnja Prijedora, Kozarske Dubice i Gradiške na razvoju instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja – MOS-LER“ koji je dio zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke EU ProLocal.

-Kroz dva javna poziva unutar ovog programa u BiH je uloženo četiri miliona evra, i to tri miliona evra direktno u 58 malih i srednjih preduzeća, mahom za nabavku opreme, a milion evra u 25 partnerskih projekata kakav je i ovaj u tri lokalne zajednice prijedorske regije – rekao je Gligor Stojkov, predstavnik EU ProLocal programa.

On je dodao da su, prema sadašnjim procjenama, korisnici sredstava povećali prihod u prosjeku za po deset odsto, izvoz za oko 15 odsto, dok je partnerstvima za lokalni ekonomski razvoj na teritoriji 20 lokalnih zajednica u BiH dodjeljivano do 100.000 evra bespovratnih sredstava uz učešće aplikanata.

Učesnici prvog dana konferencije tokom diskusija i panela su ukazali da je ovaj program EU identifikovao dva problema u BiH, nedostatak saradnje između lokalnih zajednica i nedostatak saradnje javnog i privatnog sektora.

U radu konferencije učestvuju predstavnici Privredne komore Republike Srpske, Unije poslodavaca Republike Srpske, Republičke agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, FIPA BiH, razvojnih agencija iz Krškog, Siska, Banjaluke, Tešnja, Beograda, Subotice i Šapca, te dva programa Evropske unije (EU ProLocal i EU4BUSINESS).

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com