U Omarskoj kod Prijedora održano je deveto tradicionalno druženje Krupljana raseljenih po svijetu. I ove godine okupilo ih se oko tri stotine, kako bi uz kulturno – umjetnički program i razgovor, očuvali sjećanje na rodnu Krupu na Uni.

Nekadašnji stanovnici Bosanske Krupe i okoline, okupili su se u drugoj sedmici novembra da bi evocirali uspomene na rodni kraj, i prisjetili se, kako kažu, nekih davnih i srećnijih vremena.

“Predivno se osjećam i kada dođem ovdje, toliko mi je srce puno da ne znam kako da vam opišem”, priča Zoran Čubrilo, sa privremenim radom u Austriji.

“To je ponovo vraćanje, ne na prošlost, nego na djetinjstvo. Pogotovo mi stariji, nama to više znači nego mlađima”, ističe Rale Rađenović iz Beograda.

Organizator okupljanja je Udruženje Krupljana Podgrmeč, iz kojeg ističu da je glavni cilj očuvanje tradicije i običaja podgrmečkog kraja i prenošenje istih na mlađe naraštaje.

“Kao što vidite preko 50 odsto mladih ljudi su naša djeca. Sada oni već preuzimaju druženja. Nadam se da će od desetog druženja, oni biti nosioci organizacije”, naglašava Đoko Јež, predsjednik Udruženja Krupljana “Podgrmeč”.

Podrška je stigla i od opštine Krupa na Uni.

“Krupa na Uni podržava i davaće sve od sebe da ovo uđe u kalendar događaja koji su značajni, kako za građane Krupe, tako i posebno za građane Krupe na Uni”, navodi Mladen Kljajić, načelnik opštine Krupa na Uni .

Za prisutne je priređen i bogat kulturno-umjetnički program.

Uz nastupe folklornih sekcija, recitovani su stihovi Branka Ćopića, a učenici Osnovne škole iz Krupe na Uni izveli su dramski prikaz dijelova Ćopićevog djela “Orlovi rano lete”.

RTRS