Prijedlog pod rednim brojem 4 i šifrom “Gejm On“, autorski rad Ljubiše Pušca iz Omarske, pobjednik je konkursa za dodjelu šeste godišnje međunarodne nagrade “Paola de Manincor” za izbor najboljeg murala u Prijedoru za 2018. godinu, potvrđeno je iz Udruženja likovnih umjetnika Prijedor na Facebook stranici “Prijedor grad murala”.

U konkurenciji za ovogodišnju nagradu bilo je 20 prijavljenih radova od kojih je pet ocijenjeno nevažećim.

Tako je odlučio većinom glasova stručni žiri u sastavu: Boris Eremić(akademski slikar i predsjednik ULUP-a), Lidija Kević, Milijana Marmat i Aleksandra Savić (arhitektice Odjeljenja za prostorno uređenje grada Prijedora-ukupno 1 glas), Saša Đorđević (nagrađivani grafički dizajner iz Banjaluke), Luigi Penasa (slikar i direktor studija Andromeda u Trentu, Italija) i Selver Begić (umjetnik i prošlogodišnji pobjednik konkursa).

Ostali prijedlozi koji su privukli pažnju stručnog žirija i osvojili takođe visok broj glasova bili su prijedlog broj 3 “TheSecretlifeOfPlants” i prijedlog broj 14 “Luznjak”.

Realizacija murala planirana je do kraja ovog mjeseca.

Fasada predviđena za ovogodišnju realizaciju murala razlikuje se od svih dosadašnjih po tome što se ne radi o jednoj kompaktnoj cjelini već o pet vodoravno izduženih cjelina ukupne površine od 125 kvadratnih metara, odnosno o vanjskim stranama balkona stambene zgrade.

Neobično je i to što se po prvi put oslikava površina u neposrednoj blizini jedne već oslikane fasade jer se odmah preko puta nalazi pobjednički rad iz 2016. godine!

Predviđena lokacija nalazi se na samom ulazu u Prijedor kod velikog podvožnjaka na ćošku ulica Jovana Raškovića i Kralja Petra I Oslobodioca.

Godišnja međunarodna nagrada za najbolji mural u Prijedoru “Paola de Manincor” sastoji se iz plakete i nagradnog fonda od 3.000 KM (neto).

Podsjetimo, grad Prijedor već krase murali “Šeširdžija” Nataše Konjević iz Banjaluke, “Transformacija” mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, “Vrt” rumunskog autora Raula Opree Sadoa, „Grad“ umjetničke grupe „Dim Tim“ iz Beograda te „Negdje između početka i kraja“ Selvera Begića iz Banjaluke.

Inače, na Facebook stranici “Prijedor grad murala” najviše simpatija osvojio je upravo prijedlog “Gejm On” koji je imao ubjedljivo najveći broj “lajkova”.

Pretpostavljamo da je ovom prijedlogu pobjedu donio Super Mario, vodoinstalater iz istoimene video igrice koja i danas ima kultni status i veliki broj poklonika, odnosno “kadrovi” iz igrice koji su dio murala.

Tekst – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Udruženje likovnih umjetnika Prijedor – Prijedor grad murala