Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, podnijeli su izvještaje protiv lica P.K. (1975) iz Prijedora, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „Falsifikovanje ili uništenje službene isprave“, te protiv lica V.S. (1973) i R.Z. (1975) iz Prijedora za krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

Osumnjičeni P.K. se terete da je kao službeno lica preduzeća za distribuciju električne energije u Prijedoru, u periodu od 2011. do 2014. godine, zloupotrebio službeni položaj, na način da je prilikom priključenja novih potrošača na elektroenergetsku mrežu, i pored obaveze da se priključna taksa uplaćuje putem banke, od potrošača zahtjevao i uzimao novac u gotovini, a koji nije uplaćivao na račun preduzeća, već je isti protivpravno zadržavao za sebe.

Osumnjičeni P.K. se takođe tereti da je, bez znanja i saglasnosti nadležnih u preduzeću, samoinicijativno vršio priključenje potrošača na elektroenergetsku mrežu, sačinjavajući pri tome zapisnike,u koje nije unosio bitne podatke, a koje je zatim predavao u preduzeće.

Isti je takođe u elektronsku bazu podataka preduzeća, unosio neistinite podatke, te vršio nezakonitu prijavu i odjavu potrošača u elektronskom sistemu.

Na ovaj način osumnjičeni je preduzeće oštetio za iznos od 48.165,25 KM i istovremeno ostvario protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu.

Osumnjičena lica V.S. i R.Z. se takođe terete da su kao službena lica preduzeća za distribuciju električne energije u Prijedoru, tokom 2016. i 2017. godine, zloupotrebila službeni položaj, na način da su prilikom priključenja novih potrošača na elektroenergetsku mrežu, od potrošača uzimala novac u gotovini, a koji nisu uplaćivala na račun preduzeća, već su isti protivpravno zadržavli za sebe.

Na ovaj način osumnjičena lica su preduzeće oštetila za iznos od 11.771,42 KM i istovremeno ostvarila protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu.

PU Prijedor
Foto – ilustracija