Starosna granica djevojčica u Srpskoj koje postaju majke prije punoljetstva drastično se spustila, pa je tako sa bebom u naručju lani iz bolnica izašlo nekoliko njih sa svega 15 navršenih godina.

Ljekari i babice širom Srpske svake godine porode bar jednu maloljetnicu koja je tek izašla iz osnovne škole. Iako u porodilištima imaju evidenciju o djevojčicama koje su postale majke prije punoljetstva, zabrinjava činjenica to što nema preciznih podataka o namjernim prekidima trudnoće kod maloljetnica. Vijest da se u Bihaću prije nekoliko dana porodila djevojčica od 14 godina šokirala je javnost kako u BiH, tako i u regionu.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS kažu da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi lani obavljeno 3.198 poroda.

– Bilo je devet maloljetnih porodilja, a najmlađa od njih imala je 15 godina, dok je najstarija porodilja u prošloj godini imala 44 godine – naveli su u UKC-u RS i dodali da lani nije bilo slučajeva da su majke ostavljale novorođenčad.

Petnaestogodišnjakinja je bila najmlađa porodilja i u Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini, gdje se lani porodilo šest maloljetnica.

– Rana trudnoća predstavlja rizik zbog fizičke i psihičke nespremnosti trudnice, što može dovesti do pobačaja, prijevremenog porođaja i psihičkih problema kod porodilje. Trudnoća kod maloljetnice izaziva strah od roditelja i reakcije okoline, ali i da će je napustiti otac djeteta, zbog čega su često prisiljene na pobačaj – rekla je načelnica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Slavica Bobar.

Ginekolog-akušer u Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju Georgije Radmanović kaže da se u porodilištu ove zdravstvene ustanove u prošloj godini porodilo 11 maloljetnica, te da je najmlađa imala 16 godina.

– Rođenje djeteta za adolescenta može biti ekstremno traumatično zbog emocionalnog razvojnog nivoa, koji nije dosegao određenu zrelost uprkos fizičkom razvoju. Često se suočavaju i sa izostankom podrške okoline – rekao je Radmanović i dodao da maloljetne majke često nisu u stanju da odgovore zahtjevima tek rođenog djeteta.

U bolnici u Istočnom Sarajevu prošle godine su imali dvije sedamnaestogodišnje porodilje, a isto toliko bilo ih je i u prijedorskoj Bolnici “Dr Mladen Stojanović”.

– Imali smo i tri maloljetnice koje su prekinule trudnoću – rekao je direktor prijedorske bolnice Mirko Sovilj.

Ginekolog iz fočanske bolnice Miloš Đerić kaže da lani u ovoj ustanovi nisu imali maloljetnih porodilja.

– Bilo je porodilja koje su bile na granici punoljetstva, odnosno sa tek navršenih 18 godina, ali maloljetničkih poroda i prekida trudnoće nije bilo – rekao je Đerić.

Maloljetnica nije bilo ni u porodilištu u Trebinju.

Psiholog Aleksandar Milić kaže da u RS nisu rijetkost ni djevojčice mlađe od 15 godina koje su ostale u drugom stanju.

– Djeci je danas sve nadohvat ruke, gledaju razne sadržaje na televiziji. Iako seksualni odgoj nije tabu tema, ipak nedostaje mnogo edukacije i programa da djeca uče i o odnosu između polova. Razgovaramo o uvođenju programa primarne prevencije poremećaja u ponašanju djece, što bismo mogli postići dobrom edukacijom svih koji rade sa djecom. Treba im pružiti priliku da razumiju proces nastanka čovjeka, ali da se znaju orijentisati u vremenu i prostoru. Često su prepušteni biološkim potrebama, iako psihički nisu sazreli – rekao je Milić.

Poremećaji

Georgije Radmanović kaže da su poremećaji raspoloženja, ponašanja i upotreba psiho-aktivnih supstanci u vezi sa ranim trudnoćama.

– Osobe sa ovakvim poremećajima u ponašanju zbog niskog samopoštovanja pasivnije su u vezi, a tako i podložnije uticaju partnera – rekao je Radmanović.

Glas Srpske

Povezane vijesti

POČELA MANIFESTACIJA “ŠKOLA BAR FEST”: SREDNJOŠKOL... U organizaciji Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” i Republičke agencije za razvoj MSP “RARS”, te uz finansijsku podršku Vlade Šva...
ŠKOLA BAR FEST U PRIJEDORU: EDUKACIJA I TAKMIČENJE... Mi jedva čekamo upoznati nove buduće barmene i bariste iz cijele Republike Srpske i sretni smo zbog lijepog iskustva koje ih čeka od 18.09.- 20.09.201...
GRAD PRIJEDOR PODRŽAVA PROJEKTE MLADIH – VIDEO U Prijedoru se realizuje mnogo projekata za mlade svake godine. Izdvajaju se značajna sredstva za poboljšanje njihovog položaja. Ove godine pod...
ŠKOLA SPORTA “KASPER”: U TREĆU SEZONU NA NOVOJ LOK... Banjalučka škola sporta „Kasper“ od oktobra u Prijedoru počinje raditi na još jednoj lokaciji i poziva roditelje djece uzrasta od četiri do 14 godina ...
PU PRIJEDOR: EDUKATIVNA PREDAVANJA U AKCIJI “ZAŠTI... U nastavku realizacije akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“, koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, u vremenskom periodu o...
PU PRIJEDOR: ŠKOLSKA SAOBRAĆAJNA PATROLA REGULISAL... Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, u nastavku realizacije preventivnih aktivnosti povodom akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju”‚ 13.09....
PRAKSA ZA UČENIKE: POSLODAVCI RADNIKE VRBUJU VEĆ I... I na početku ove školske godine se pokazuje da su zanimanja poput zidara, CNC operatera, obrađivača metala i građevinaca u RS sve traženija kod poslod...
POKLONI ZA PRIJEDORSKE ROME OSNOVCE Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uručio je danas školske torbe i pribor za 57 osnovaca romske nacionalnosti. -Na početku školske godine ve...