Starosna granica djevojčica u Srpskoj koje postaju majke prije punoljetstva drastično se spustila, pa je tako sa bebom u naručju lani iz bolnica izašlo nekoliko njih sa svega 15 navršenih godina.

Ljekari i babice širom Srpske svake godine porode bar jednu maloljetnicu koja je tek izašla iz osnovne škole. Iako u porodilištima imaju evidenciju o djevojčicama koje su postale majke prije punoljetstva, zabrinjava činjenica to što nema preciznih podataka o namjernim prekidima trudnoće kod maloljetnica. Vijest da se u Bihaću prije nekoliko dana porodila djevojčica od 14 godina šokirala je javnost kako u BiH, tako i u regionu.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS kažu da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi lani obavljeno 3.198 poroda.

– Bilo je devet maloljetnih porodilja, a najmlađa od njih imala je 15 godina, dok je najstarija porodilja u prošloj godini imala 44 godine – naveli su u UKC-u RS i dodali da lani nije bilo slučajeva da su majke ostavljale novorođenčad.

Petnaestogodišnjakinja je bila najmlađa porodilja i u Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini, gdje se lani porodilo šest maloljetnica.

– Rana trudnoća predstavlja rizik zbog fizičke i psihičke nespremnosti trudnice, što može dovesti do pobačaja, prijevremenog porođaja i psihičkih problema kod porodilje. Trudnoća kod maloljetnice izaziva strah od roditelja i reakcije okoline, ali i da će je napustiti otac djeteta, zbog čega su često prisiljene na pobačaj – rekla je načelnica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Slavica Bobar.

Ginekolog-akušer u Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju Georgije Radmanović kaže da se u porodilištu ove zdravstvene ustanove u prošloj godini porodilo 11 maloljetnica, te da je najmlađa imala 16 godina.

– Rođenje djeteta za adolescenta može biti ekstremno traumatično zbog emocionalnog razvojnog nivoa, koji nije dosegao određenu zrelost uprkos fizičkom razvoju. Često se suočavaju i sa izostankom podrške okoline – rekao je Radmanović i dodao da maloljetne majke često nisu u stanju da odgovore zahtjevima tek rođenog djeteta.

U bolnici u Istočnom Sarajevu prošle godine su imali dvije sedamnaestogodišnje porodilje, a isto toliko bilo ih je i u prijedorskoj Bolnici “Dr Mladen Stojanović”.

– Imali smo i tri maloljetnice koje su prekinule trudnoću – rekao je direktor prijedorske bolnice Mirko Sovilj.

Ginekolog iz fočanske bolnice Miloš Đerić kaže da lani u ovoj ustanovi nisu imali maloljetnih porodilja.

– Bilo je porodilja koje su bile na granici punoljetstva, odnosno sa tek navršenih 18 godina, ali maloljetničkih poroda i prekida trudnoće nije bilo – rekao je Đerić.

Maloljetnica nije bilo ni u porodilištu u Trebinju.

Psiholog Aleksandar Milić kaže da u RS nisu rijetkost ni djevojčice mlađe od 15 godina koje su ostale u drugom stanju.

– Djeci je danas sve nadohvat ruke, gledaju razne sadržaje na televiziji. Iako seksualni odgoj nije tabu tema, ipak nedostaje mnogo edukacije i programa da djeca uče i o odnosu između polova. Razgovaramo o uvođenju programa primarne prevencije poremećaja u ponašanju djece, što bismo mogli postići dobrom edukacijom svih koji rade sa djecom. Treba im pružiti priliku da razumiju proces nastanka čovjeka, ali da se znaju orijentisati u vremenu i prostoru. Često su prepušteni biološkim potrebama, iako psihički nisu sazreli – rekao je Milić.

Poremećaji

Georgije Radmanović kaže da su poremećaji raspoloženja, ponašanja i upotreba psiho-aktivnih supstanci u vezi sa ranim trudnoćama.

– Osobe sa ovakvim poremećajima u ponašanju zbog niskog samopoštovanja pasivnije su u vezi, a tako i podložnije uticaju partnera – rekao je Radmanović.

Glas Srpske

Povezane vijesti

MOI 2018: UČENICI GIMNAZIJE “SVETI SAVA” PRIJEDOR ... Održano je i košarkaško takmičenje za momke u okviru Malih olimpijskih igara 2018 za srednjoškolce. Titulu pobjednika prilično ubjedljivo i sasvim ...
DRUŠTVO „GOLUB“ PRIJEDOR: OTVORENA IZLOŽBA DJEČIJI... U organizaciji Društva za uzgoj i zaštitu životinja "Golub" Prijedor u holu Pozorišta Prijedor otvorena je dvodnevna izložba dječijih radova pod naziv...
DRUŠTVO „GOLUB“ PRIJEDOR: IZLOŽBA DJEČIJIH RADOVA ... U organizaciji Društva za uzgoj i zaštitu životinja "Golub" Prijedor u holu Pozorišta Prijedor u naredna dva dana biće priređena izložba dječijih rado...
ODRŽANO PREDAVANJE “REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE” ZA UČE... Proteklog četvrtka u Osnovnoj školi “Ćirilo i Metodije“ Trnopolje održano je predavanje za učenike na temu „Reproduktvno zdravlje“. Predavanje je o...
MOI 2018-PRIJEDOR: DJEČACI OŠ “BRANKO ĆOPIĆ” I DJE... Košarkaškim nadmetanjima u obje konkurencije nastavljena su takmičenja u okviru Malih olimpijskih igara 2018 za učenike osnovnih škola. Kod dječaka...
DONIRANA VRIJEDNA OPREMA ZA PRAKSU KUVARA I KONOBA... U okviru projekta „Praktična nastava na radnom mjestu-PRAKSA 2“, prijedorskoj Ugostiteljsko-ekonomskoj školi danas je uručena vrijedna donacija u vidu...
MOI 2018-PRIJEDOR: DJEVOJČICE OŠ “DOSITEJ OBRADOVI... Odbojkaškim nadmetanjima u obje konkurencije nastavljena su takmičenja u okviru Malih olimpijskih igara 2018 za učenike osnovnih škola. Kod djevojč...
KVIZ “PRIJEDOR, MOJ GRAD U SRPSKOJ”: U POLUFINALE ... Ove subote je završen prvi eliminacioni krug trećeg izdanja kviza “Prijedor, moj grad u Srpskoj” u kojem učestvuje 11 Osnovnih škola sa područja grada...