Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, u periodu od 22-26.01.2018. godine realizovali su aktivnosti pojačane kontrole saobraćaja u okviru akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ sa ciljem da se preventivnim prisustvom na terenu i preduzimanjem represivnih mjera prema počiniocima prekršaja stvori što bezbjedniji ambijent za učešće đaka u saobraćaju, povodom početka drugog polugodišta školske godine. Akcija je prvenstveno bila usmjerena na saobraćajne komunikacije na prilazima do osnovnih i srednjih škola na području Policijske uprave Prijedor, odnosno na području svih jedinica lokalne samouprave na prijedorskoj regiji.

U toku akcije ukupno je kontrolisano 947 učesnika u saobraćaju, od čega 869 vozila i 78 pješaka.

Sankcionisano je 597 učesnika ili 63% kontrolisanih. Među sankcionisanim učesnicima najviše je vozača koji su počinili prekršaje iz odnosa vozač-pješak, ukupno 255, a radi se o prekršajima nepropuštanja pješaka na obilježenom pješačkom pelazu, kao i 49 pješaka koji su sankcionisani zbog nepropisnog kretanja i prelaska kolovoza mimo obilježenog pješačkog prelaza.

U toku akcije je zbog većih i manjih tehničkih neispravnosti vozila sankcionisano 130 vozača. Na vanredni tehnički pregled upućena su 53 vozila, od kojih su iz saobraćaja isključena 42 vozača i to 38 zbog utvrđene tehničke neispravnosti uređaja za upravljanje, odnosno uređaja za zaustavljanje, a četiri zbog odbijanja vozača da vozilo podvrgnu vanrednom tehničkom pregledu. Od broja vozila isključenih iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti, pet je autobusa.

Policijska uprava Prijedor će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima u sklopu akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“, koja se kontinuirano sprovodi za vrijeme trajanja školske 2017/2018 godine.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače da se prilikom učestvovanja u saobraćaju maksimalno pridržavaju svih saobraćajnih pravila i propisa, a posebnu pažnju da obrate na prisustvo najmlađe kategorije učesnika u saobraćaju, đaka -pješaka.

PU Prijedor
Foto – ilustracija