lokoportalcom-leotar-rudar prijedor (1)Rudar-Prijedor je u derbiju 10.kola Prve lige Republike Srpske, u ambijentu kakav i priliči sudaru ovih rivala, u Trebinju, kao i proljetos, kada su se dva kluba takmičila u Premijer ligi BiH, slavio, takođe, na stadionu „Police“ identičnim rezultatom 1:0.

Strijelac je tada bio Vedran Kantar, a ispostavilo se da mnogo znači zeleno-crnima i njegov povratak je, poslije poraza u komšijskom derbiju na gostovanju novogradskoj Slobodi (0:1) i remija protiv mrkonjićke Slobode (0:0) u Omarskoj, kada je izostao, bio stimulans više za saigrače.

Opet su tako Prijedorčani uhvatili priključak za konkurentima iz gornjeg dijela tabele, dokazavši da imaju kvalitet da se bore za najviši plasman, a da bi se, eventualno, ostvario ekspresni povratak u društvo najboljih, mnogo je stvari koje moraju da se poklope. Iznad svega, da sredina u kojoj egzistiraju želi da ima predstavnika u premijerligaškoj konkurenciji, a ako ne želi, postavlja se i opravdanost silnih ulaganja u Gradski stadion.

– Momci su odigrali zaista disciplinovano, kako u odbrani, koja je bila čvrsta, tako i u napadu. Domaćin je po tradiciji neugodan iz prekida i na taj način, uglavnom je tražio svoje šanse, nije ih bilo previše da bi nam napravile posebne probleme, ali znamo da te situacije mogu biti neugodne. Znali smo da je na odličnom terenu, do sada svakako najboljem na kojem smo igrali, naša prednost u brzini. Kapiten Borislav Mikić i Dejan Kojić su bili neuhvatljivi, iz drugog plana Kantar, Ajdin Redžić i Siniša Radoja. Osjećalo se da iz takve igre možemo očekivati trenutak za gol, a došao je iz jedanaesteraca, koji je bio čist kao suza, o čemu svjedoči činjenica da su ga bez reakcije prihvatili protivnički protivnički igrači i publika. Najvažnije je da smo i mi i Leotar potvrdili da imamo kvalitet za najviši plasman i borbu za povratak u bh. elitu. Raduje nas što su Trebinjci stali uz Leotar, ima podršku svojih simpatizera, a svi zajedno su se predstavili dostojno fudbalskog kolektiva takvog renomea. Dokazalo su da nisu slučajno na prvom mjestu. Čestitamo im na sportskom držanju, dočekali su nas izvanredno, ponijeli se korektno kako na terenu, tako i van njega, čestitali na kraju na pobjedi i to je pravi primjer kako se moramo ponašati svi kojima je bliska „najvažnija sporedna stvar na svijetu“. Trener Damjan Ratković prišao je srdačno našoj klupi i prije i poslije meča. Drago mi je da su po onoj narodnoj „na muci se poznaju junaci“ naši igrači bili najbolji kada je to bilo najpotrebnije, a veća dobit od bodova, trebala bi da bude podizanje atmosfere, potrebne za uspjehe. Kod njih se to prepoznalo i u povratku za Prijedor, u autobusu, a nadam se da će tako biti i u svim segmentima kluba i kod onih koji nas prate – govorio je u dahu Nedžad Žerić, koji je zajedno sa Srđanom Marjanovićem i Pericom Topićem, zaduženim za rad sa golmanima, najbliži saradnik šefa stručnog štaba Darka Nestorovića.

lokoportalcom-leotar-rudar prijedor (2)Meč je odlučio Radoja. Treći put ove sezone, preuzeo je odgovornost na sebe, pošto je u svom šesnaestercu Semjon Milošević oborio brzonogog Kojića. Kao i u prethodnim duelima sa Podrinjem iz Janje i Vlasenicom, „Repa“, kako ga oslovljavaju klupski drugovi, bio je precizan sa „bijele tačke“ za još jedan, kao i u pomenutim susretima, minimalan, ali vrijedan trijumf.

– Mnogi su nas već počeli „otpisivati“, zato što ne shvataju da je potrebno vremena da se potpuno uigramo i da će sve biti još mnogo bolje. Zaboravlja se da smo cijelu jesen gosti, ali, trudimo se svi, radom i zalaganjem dokazaćemo koliko vrijedimo. Valjda smo ih sada, pobjedom nad liderom, bar malo uvjerili.Čestitam i Trebinjcima, imaju dobru ekipu, nije bilo lako u jednoj „tvrdoj“ utakmici, ali važno je da smo pobijedili i sada psihološki mnogo snažniji nastavljamo prvenstvo. Ima još dosta da se igra, a bilo bi dobro za fudbal Srpske da na kraju bude najbolji onaj ko to zasluži svojim igrama – rekao je Radoja.

Za očekivati je da Nestorović, njegovi saradnici i izabranici u nastavku takmičenja igraju pod manje pritiska prijedorske čaršije, koja je već dokazanog stručnjaka, od samog početka borbi za bodove, smjenjivala poslije svakog kola. Neophodna im je i podrška onih najvjernijih, navijačke grupe „Alkohol bojsi“, jer su ih i oni iz ko zna kojih razloga prozivali. A da su baš tako vjerni bili bi brojniji nedavno u utakmici osmine finala Kupa Republike Srpske kada su Prijedorčani savladali banjalučkog Borca sa 1:0 poslije pet godina. Nije ih tada bilo, jer bi se uvjerili kako je mladi Ajdin Redžić pružio dobru partiju i kako „Nestor“, za čiji su ostanak bili, polako ali sigurno, vidjelo se to u velikom megdanu sa Trebinjcima, od njega pravi novog asa. Redžić je u potpunosti odgovorio postavljenim zadacima, odigrao svih 90 minuta na visokom nivou. Mukotrpan je posao stvaranje igrača i ne može se, ukoliko se ulaže u budućnost, tražiti uvijek i dobra igra, ako se očekuje da Rudar-Prijedor bude na tom mnogo većem dobitku. Na pravom je putu, samo na njemu „rudarima sa Sane“ ne treba odmagati, ako im se ne može pomoći.

N. Đerić/A.Drakulić
Foto – lokoportal.com
lokoportalcom-leotar-rudar prijedor (3)