teretana na otvorenom (1)Prijedor je dobio svoju prvu pravu teretanu na otvorenom koja se nalazi pored Gradskog stadiona u našem gradu.

Najzaslužniji za realizaciju ovog projekta je Tomislav Gašić, magistar nauka u oblasti fizičke kulture i profesor fizičkog vaspitanja u Medicinskoj školi Prijedor.

„Ideja za pravljenje jednog ovakvog poligona za vježbanje ili teretane na otvorenom se javila još 2011. godine, nakon čega sam u sklopu svojih doktorskih studija u jednom od članaka koje objavljujem u stručnoj literaturi pisao upravo o tome. Prethodno sam vidio da je dosta zainteresovanih prijedorskih rekreativaca koji se bave ovakvim vidom vježbanja a nemaju gdje to da rade“, kaže Gašić.

On je dodao da se nakon toga pojavila ideja da iskoristi svoje stručno znanje i iskonstruiše jednu ovakvu teretanu gdje može da se vježba čitavo tijelo i zadovolji kompletan kineziološki aparat kod čovjeka.

„Realizacija projekta je počela 2012. godina kada sam se ispred Društva pedagoga fizičke kulture u našem gradu prvi put uputio u Gradsku upravu Prijedora. Imali smo nekih nedostataka što se tiče potrebne dokumentacije ali smo i to vremenom prikupili. Aplicirali smo za dodjelu određenih finansijskih sredstava kako bi ideju sproveli u djelo. Dobijenih 2.000 KM kao i dio mojih sopstvenih finansijskih sredstava uloženi su u izgradnju ove teretane koja zadovoljava sve uslove koje smo željeli“, istakao je ovaj mladi Prijedorčanin.

teretana na otvorenom (2)Gašić očekuje da se ovaj poligon za vježbanje što više koristi jer nema razloga da tako ne bude.

„Kao profesor fizičkog vaspitanja u srednjoj školi koristiću teretanu kao dopunski dio uz časove atletike koji se izvode na stadionu. Radićemo i dio gimnastike planirane nastavnim planom i programom jer se u sklopu ove teretane, vjerovali ili ne, nalazi jedini gimnastički razboj u Prijedoru, dok su svi preostali uništeni tokom prethodnih 20-ak godina“ rekao je Tomislav Gašić.

Otavranje teretane na otvorenom naišlo je na pozitivne reakcije, kako srednjoškolaca i rekreativaca, tako i drugih profesora fizičkog vaspitanja u gradu na Sani.

„Zahvaljujem se kolegi Tomislavu Gašiću, koji je inače sekretar Društva pedagoga fizičke kulture Prijedor, jer je inicijativa za otvaranje jedne ovakve teretane upravo od njega i potekla. On je dao najviše doprinosa za ovaj projekat koji mnogo znači, kako za djecu školskog uzrasta, tako i za prijedorske rekreativce jer je teretana dostupna svima koji žele da se bave sportom i koriste postavljene sprave“, rekao je Veljko Janjetović, profesor fizičkog vaspitanja u Gimnaziji „Sveti Sava“ Prijedor.

On je dodao da jedan ovakav značajan, s obzirom na činjenicu da se sport u Prijedoru, a i šire, nalazi na marginama društva.

Gašić se na kraju zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli otvaranje teretane na otvorenom i izrazio nadu da će uskoro biti i riješena nabavka 10 kubika tucanog bijelog kamena kako bi se nasuo prostor oko sprava te postavljene bolje sijalice na obližnjoj uličnoj rasvjeti da bi se poligon mogao koristiti i u večernjim satima.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić