Kada se pomene 9. mart većina građana Srbije automatski pomisli na demonstracije u Beogradu 1991. S druge strane, ovaj datum, vezan za ovu godinu, ne znači mnogo za građane Srpske.

Tog dana je, naime, jedan željezničar, boreći se za svoja i prava radnih kolega, prvi put stupio u štrajk glađu. Od tada do danas, kada je stigla vijest o njegovoj smrti, proteklo je 7 burnih mjeseci.

Čedomir – Čedo Knežević (50), mašinski tehničar iz sela Rakelići kod Prijedora, bio je izbjeglica, ratnik, mirotvorac, NVO aktivista, pa čak i saradnik OEBS i USAID, pčelar i zaštitnik napuštenih životinja. Ipak, javnosti u Srpskoj ostaće upamćen kao najpoznatiji željezničar i štrajkač koji je ove godine poveo kolege da se bore za svoja prava.

Borbu obespravljenih Čedo je započeo 9. marta, kada je u znak protesta stupio u štrajk glađu zbog kašnjenja zarada željezničarima u Srpskoj.

Imao petlju i pred Dodikom

Da je imao petlju tvrdili su njegovi sugrađani, a to je i dokazao kada je predsjednika RS Milorada Dodika pozvao da sredi stanje, i to nakon što je pred zgradom Vlade RS uzvikivao „lopovi, lopovi“ sa uzdignutim srednjim prstom.

Ikona martovskog štrajka, koji je tada predsjednika RS Milorada Dodika doveo na željezničku stanicu i s njim nazdravio rakijom u bifeu, ipak nije vjerovao svakoj njegovoj riječi.

To je potvrdio u septembru kada je tokom posljednjeg štrajka rekao da će mu, ukoliko se pred njim pojavi Dodik, “objasniti da nije lijepo lagati”.

– Ako dođe, malo ću ga školovati: održaću mu nekoliko časova opšteg i političkog bontona i objasniti mu da nije lijepo da laže – poručio Čedo prvom čovjeku Srpske.

Ne odustajući od štrajka glađu pio je čak sopstveni urin, da bi „sačuvao želudac i crijeva”.

Izuzetan majstor

Kako su ranije rekle njegove kolege Čedo je bio izuzetan majstor, koji je vrijednim radom napravio uštedu preduzeću.

– Sam pravi alate sa kojima popravlja dijelove za vozove. Dosad je samo popravkom kvačila uštedio bar 10.000 KM na remontu – rekao je prije Branko Stojnić.

U štrajku i kada drugi nisu

Nakon martovke agonije i obećanja vlasti, nakon koji su štrajkači odblokirali glavnu željezničku stanicu u Banjaluci, neformalni vođa ove pobune sa štrajkom je ponovo počeo u aprilu, ali ovaj put sam.

– Največi hriščanki praznik dočekujemo bez marke u džepu, kao najveća sirotinja, a pri tome nas šefovi tjeraju da radimo kao konji, na nama trenirajući strogoću. I Božić i Novu Godinu i Dan Republike smo dočekali praznih džepova; dosta je poniženja – poručio je tada Čedo.

Vijest o smrti iznenadila kolege

Željezničari su već primili tužnu vest o preranoj smrti njihovog kolege. U šoku su. Dobar je bio, kažu, kao radni kolega, ali i kao čovjek. Dugo će pamtiti njega, ali i ono što je radio.

– Željezničari iz Prijedora, ali i iz Banjaluke Čedi su pružali stoodstotnu podršku. Njegovi zahtjevi, odluke, sve ono što je radi kako bi ostvario svoja, ali i pomogao svojim radnim kolegama u ostvarenju njihovih radnih prava, u potpunosti su opravdani – rekli su željezničari za “EuroBlic”.

Za Čedu tvrde da je bio inteligentan čovek, dobar radnik koji je osmislio razne inovacije i unapređenja u svome radu.

EuroBlic

Vezane vijesti:

PREMINUO PRIJEDORČANIN ČEDOMIR KNEŽEVIĆ, NAJPOZNATIJI ŽELJEZNIČAR U REPUBLICI SRPSKOJ

ŽELJEZNIČARI TRAŽE ODGOVORNOST ZA SMRT NAJPOZNATIJEG ŠTRAJKAČA U REPUBLICI SRPSKOJ

Povezane vijesti

SEMIRA HOFFMANN: HUMANITARNI RAD NEPRESUŠNA MISIJA... Iz rodne Ljubije kod Prijedora zbog ratnih dešavanja odlazi u Njemačku, a potom u Ameriku gdje i danas živi. Velika humanitarka koja nije zaboravila s...
PARIZ HIT ZA NAJLUĐU NOĆ Prodaja novogodišnjih aranžmana je počela, a u turističkim agencijama širom RS, koje su pripremile bogatu ponudu za proslavu najluđe noći, ističu da j...
LJUBAV DUGA ŠEST I PO DECENIJA: BRAČNI PAR IZ PRIJ... Stana (84) i Dragan (82) Pauković iz Prijedora, okruženi brojnim potomcima, proslavili su 65 godina braka. Tokom zajedničkog života stekli su tri s...
PRIJEDOR: DANAS BOGATIJA TRPEZA U NARODNOJ KUHINJI... Najeli smo se k’o što odavno nismo – skoro uglas govore oni koji su se okupili ispred prijedorske narodne kuhinje simboličnog naziva “Optimisti”. I...
PORODICA ZEC NA SVOM IMANJU KOD PRIJEDORA IMA ERGE... Na imanju porodice Zec u Crnoj Dolini kod Prijedora napravljen je mali ranč s ergelom ponija. Stigli su iz Holandije, kao rođendanski poklon mlađoj kć...
KAKO DO GRIJANJA ZA MANJE NOVCA: PRIJEDORČANIN NAP... Računi za komunalne troškove i ove zime mnogima bi mogli zadati glavobolje, jer su i energenti svakim danom sve skuplji. Јedan Prijedorčanin, ipak ...
USPOMENA NA NAJPOZNATIJEG BUNTOVNIKA U SRPSKOJ: ČE... Čedomir Čedo Knežević, najpoznatiji štrajkač u BiH i ikona radničke pobune na Željeznicama RS, nakon iznenadne i prerane smrti, postao je inspiracija ...
SIREVI IZ MANASTIRA KLISINA SVE TRAŽENIJI – VIDEO... Manastir Klisina godinama je mjesto okupljanja vjernika iz okoline Prijedora. Međutim, manje je poznato da bratija ovog manastira proizvodi sireve koj...