Kada se pomene 9. mart većina građana Srbije automatski pomisli na demonstracije u Beogradu 1991. S druge strane, ovaj datum, vezan za ovu godinu, ne znači mnogo za građane Srpske.

Tog dana je, naime, jedan željezničar, boreći se za svoja i prava radnih kolega, prvi put stupio u štrajk glađu. Od tada do danas, kada je stigla vijest o njegovoj smrti, proteklo je 7 burnih mjeseci.

Čedomir – Čedo Knežević (50), mašinski tehničar iz sela Rakelići kod Prijedora, bio je izbjeglica, ratnik, mirotvorac, NVO aktivista, pa čak i saradnik OEBS i USAID, pčelar i zaštitnik napuštenih životinja. Ipak, javnosti u Srpskoj ostaće upamćen kao najpoznatiji željezničar i štrajkač koji je ove godine poveo kolege da se bore za svoja prava.

Borbu obespravljenih Čedo je započeo 9. marta, kada je u znak protesta stupio u štrajk glađu zbog kašnjenja zarada željezničarima u Srpskoj.

Imao petlju i pred Dodikom

Da je imao petlju tvrdili su njegovi sugrađani, a to je i dokazao kada je predsjednika RS Milorada Dodika pozvao da sredi stanje, i to nakon što je pred zgradom Vlade RS uzvikivao „lopovi, lopovi“ sa uzdignutim srednjim prstom.

Ikona martovskog štrajka, koji je tada predsjednika RS Milorada Dodika doveo na željezničku stanicu i s njim nazdravio rakijom u bifeu, ipak nije vjerovao svakoj njegovoj riječi.

To je potvrdio u septembru kada je tokom posljednjeg štrajka rekao da će mu, ukoliko se pred njim pojavi Dodik, “objasniti da nije lijepo lagati”.

– Ako dođe, malo ću ga školovati: održaću mu nekoliko časova opšteg i političkog bontona i objasniti mu da nije lijepo da laže – poručio Čedo prvom čovjeku Srpske.

Ne odustajući od štrajka glađu pio je čak sopstveni urin, da bi „sačuvao želudac i crijeva”.

Izuzetan majstor

Kako su ranije rekle njegove kolege Čedo je bio izuzetan majstor, koji je vrijednim radom napravio uštedu preduzeću.

– Sam pravi alate sa kojima popravlja dijelove za vozove. Dosad je samo popravkom kvačila uštedio bar 10.000 KM na remontu – rekao je prije Branko Stojnić.

U štrajku i kada drugi nisu

Nakon martovke agonije i obećanja vlasti, nakon koji su štrajkači odblokirali glavnu željezničku stanicu u Banjaluci, neformalni vođa ove pobune sa štrajkom je ponovo počeo u aprilu, ali ovaj put sam.

– Največi hriščanki praznik dočekujemo bez marke u džepu, kao najveća sirotinja, a pri tome nas šefovi tjeraju da radimo kao konji, na nama trenirajući strogoću. I Božić i Novu Godinu i Dan Republike smo dočekali praznih džepova; dosta je poniženja – poručio je tada Čedo.

Vijest o smrti iznenadila kolege

Željezničari su već primili tužnu vest o preranoj smrti njihovog kolege. U šoku su. Dobar je bio, kažu, kao radni kolega, ali i kao čovjek. Dugo će pamtiti njega, ali i ono što je radio.

– Željezničari iz Prijedora, ali i iz Banjaluke Čedi su pružali stoodstotnu podršku. Njegovi zahtjevi, odluke, sve ono što je radi kako bi ostvario svoja, ali i pomogao svojim radnim kolegama u ostvarenju njihovih radnih prava, u potpunosti su opravdani – rekli su željezničari za “EuroBlic”.

Za Čedu tvrde da je bio inteligentan čovek, dobar radnik koji je osmislio razne inovacije i unapređenja u svome radu.

EuroBlic

Vezane vijesti:

PREMINUO PRIJEDORČANIN ČEDOMIR KNEŽEVIĆ, NAJPOZNATIJI ŽELJEZNIČAR U REPUBLICI SRPSKOJ

ŽELJEZNIČARI TRAŽE ODGOVORNOST ZA SMRT NAJPOZNATIJEG ŠTRAJKAČA U REPUBLICI SRPSKOJ

Povezane vijesti

NA IMANJU DOSTE KOMLJENOVIĆ U PRIJEDORU: KOKOŠ SNI... Dosta Komljenović, mještanka Ćele kod Prijedora, još žali što nije bila uporna i poslušala svoju kokoš “kladioničarku” i odigrala dobitnu kombinaciju ...
ODRŽANO 9. KAPANJE NA AGIĆA BRDIMA: “GRMEČKI VUKOV... Na poznatim Agića brdima nadomak Ćela kod Novog Grada održano je 9. Podgrmečko kapanje. Na ovom turniru okupilo se 20 ekipa koje su došle iz svih k...
ZABORAVLJENOM SELU KOZICA OBNOVLJENA AMBULANTA ... Obnovljena mjesna ambulanta u selu Kozica, koje se nalazi u administrativnom sastavu opštine Oštra Luka, svečano je otvorena u prisustvu velikog broja...
POSLJEDNJA ETAPA GRMEČKOG SIJELA: KAPANJE STIŽE NA... Ove subote, 17.marta, biće održano još jedno, ujedno i posljednje kapanje u ovoj sezoni, i to na poznatim Agića brdima nadomak Ćela kod Novog Grada. ...
POPLAVE U PRIJEDORU: ŽELJKO ĐURIĆ SPAVA U AUTOMOBI... Prema podacima Civilne zaštite grada Prijedora vodostaj rijeke Sane je u blagom opadanju i po informacijama iz Sanskog Mosta očekivanja su da će idalj...
HALID MUSLIMOVIĆ: TEŠKO MI JE, UBISTVO MOG OCA JOŠ... Halid Muslimović (57), jedan od najpopularnijih pjevača narodne muzike na ovim prostorima, obilježava 35 godina uspješne karijere. Svoju muzičku priču...
KAPANJE JE BREND KOJI SE MORA NJEGOVATI: ODRŽANO P... Da je kapanje postalo zaštitini brend svih Grmečlija i ljubitelja ove stare drevne igre pokazalo se to na mnogobrojnim druženjima održanim u četiri lo...
DAROVI VIŠESTRUKE VRIJEDNOSTI Da se tuga dijeljenjem smanjuje, a ljubav dijeljenjem uvećava, zna dobro Dosta Miki Bauer iz Frankfurta, koja svoju ljubav nesebično širi svuda. Ovoga...