Kada se pomene 9. mart većina građana Srbije automatski pomisli na demonstracije u Beogradu 1991. S druge strane, ovaj datum, vezan za ovu godinu, ne znači mnogo za građane Srpske.

Tog dana je, naime, jedan željezničar, boreći se za svoja i prava radnih kolega, prvi put stupio u štrajk glađu. Od tada do danas, kada je stigla vijest o njegovoj smrti, proteklo je 7 burnih mjeseci.

Čedomir – Čedo Knežević (50), mašinski tehničar iz sela Rakelići kod Prijedora, bio je izbjeglica, ratnik, mirotvorac, NVO aktivista, pa čak i saradnik OEBS i USAID, pčelar i zaštitnik napuštenih životinja. Ipak, javnosti u Srpskoj ostaće upamćen kao najpoznatiji željezničar i štrajkač koji je ove godine poveo kolege da se bore za svoja prava.

Borbu obespravljenih Čedo je započeo 9. marta, kada je u znak protesta stupio u štrajk glađu zbog kašnjenja zarada željezničarima u Srpskoj.

Imao petlju i pred Dodikom

Da je imao petlju tvrdili su njegovi sugrađani, a to je i dokazao kada je predsjednika RS Milorada Dodika pozvao da sredi stanje, i to nakon što je pred zgradom Vlade RS uzvikivao „lopovi, lopovi“ sa uzdignutim srednjim prstom.

Ikona martovskog štrajka, koji je tada predsjednika RS Milorada Dodika doveo na željezničku stanicu i s njim nazdravio rakijom u bifeu, ipak nije vjerovao svakoj njegovoj riječi.

To je potvrdio u septembru kada je tokom posljednjeg štrajka rekao da će mu, ukoliko se pred njim pojavi Dodik, “objasniti da nije lijepo lagati”.

– Ako dođe, malo ću ga školovati: održaću mu nekoliko časova opšteg i političkog bontona i objasniti mu da nije lijepo da laže – poručio Čedo prvom čovjeku Srpske.

Ne odustajući od štrajka glađu pio je čak sopstveni urin, da bi „sačuvao želudac i crijeva”.

Izuzetan majstor

Kako su ranije rekle njegove kolege Čedo je bio izuzetan majstor, koji je vrijednim radom napravio uštedu preduzeću.

– Sam pravi alate sa kojima popravlja dijelove za vozove. Dosad je samo popravkom kvačila uštedio bar 10.000 KM na remontu – rekao je prije Branko Stojnić.

U štrajku i kada drugi nisu

Nakon martovke agonije i obećanja vlasti, nakon koji su štrajkači odblokirali glavnu željezničku stanicu u Banjaluci, neformalni vođa ove pobune sa štrajkom je ponovo počeo u aprilu, ali ovaj put sam.

– Največi hriščanki praznik dočekujemo bez marke u džepu, kao najveća sirotinja, a pri tome nas šefovi tjeraju da radimo kao konji, na nama trenirajući strogoću. I Božić i Novu Godinu i Dan Republike smo dočekali praznih džepova; dosta je poniženja – poručio je tada Čedo.

Vijest o smrti iznenadila kolege

Željezničari su već primili tužnu vest o preranoj smrti njihovog kolege. U šoku su. Dobar je bio, kažu, kao radni kolega, ali i kao čovjek. Dugo će pamtiti njega, ali i ono što je radio.

– Željezničari iz Prijedora, ali i iz Banjaluke Čedi su pružali stoodstotnu podršku. Njegovi zahtjevi, odluke, sve ono što je radi kako bi ostvario svoja, ali i pomogao svojim radnim kolegama u ostvarenju njihovih radnih prava, u potpunosti su opravdani – rekli su željezničari za “EuroBlic”.

Za Čedu tvrde da je bio inteligentan čovek, dobar radnik koji je osmislio razne inovacije i unapređenja u svome radu.

EuroBlic

Vezane vijesti:

PREMINUO PRIJEDORČANIN ČEDOMIR KNEŽEVIĆ, NAJPOZNATIJI ŽELJEZNIČAR U REPUBLICI SRPSKOJ

ŽELJEZNIČARI TRAŽE ODGOVORNOST ZA SMRT NAJPOZNATIJEG ŠTRAJKAČA U REPUBLICI SRPSKOJ

Povezane vijesti

FENOMEN U PRIJEDORU: PUNE ŠUME MRTVAČKIH TRUBA ... Iako je mraz zavladao odavno, a zima uveliko kuca na vrata, prijedorske šume su i dalje pune jestivih, ljekovitih i izuzetno kvalitetnih gljiva, zvani...
RUDARSKA TRANSVERZALA 2017 – FOTO Planinarsko skijaško društvo „Ljubijski rudar“ Prijedor u povodu Dana rudara organizovalo je u nedjelju, 03.12.2017. godine, marš planinara – Rudarsku...
PREDSTAVNICI ORGANIZACIJE “SRBI ZA SRBE” U POSJETI... Predstavnici Humanitarne organizacije Srbi za Srbe iz Republike Srpske posjetili su porodicu Lukić iz sela Gornji Jelovac koje se nalazi na polovini p...
BIH IZLOŽENA UTICAJU VJETROVA ORKANSKE SNAGE: STIŽ... Područje Bosne i Hercegovine izloženo je uticaju vjetrova koji imaju orkansku snagu i koji će se sve češće u narednom periodu dešavati, upozoravaju st...
PRIJEDORSKI „CROMEX“ URUČIO POMOĆ JAVNOJ KUHINJI U... Prijedorsko preduzeće „Cromex“ uručilo je proteklog petka 45 paketa prehrambenih artikla korisnicima javne kuhinje u Ljubiji. U ovoj javnoj kuhinji...
U GORNJIM ORLOVCIMA KOD PRIJEDORA SRODNU DUŠU TRAŽ... Mještani mjesne zajednice Gornji Orlovci kod Prijedora, zabrinuti zbog velikog broja neženja u selu, riješili su da preduzmu nešto i pozvali sve nežen...
ULIČNI SVIRAČI IZ EKVADORA SVIRAJU U PRIJEDORU – V... Ulični svirači iz Ekvadora sviraju u Prijedoru. U glavnoj gradskoj ulici zabavljaju prolaznike, ali ponešto i zarade. Oduševljeni su Srpskom, a evo št...
PRIJEDORČANIN ZAVRŠIO KARIJERU SA 2.010 LETOVA: U ... Nebojša Nožinić (67) iz Prijedora jedan je od rijetkih koji je sportsku karijeru u vazduhoplovstvu završio sa tri dozvole. Za “EuroBlic” navodi da ...