Prijedorska poreska uprava u prvih devet mjeseci ove godine bilježi stalan rast naplate poreza na nepokretnosti.

Razlog za to je sve veća osvještenost građana o neophodnosti ispunjavanja ove zakonske obaveze, smatraju u ovoj ustanovi.

U saradnji sa gradskom Upravom i Katastrom najavljuju oštrije kontrole usmjerene na one koji nisu prijavili imovinu.

Penzioner Ratko Јoveš iz prijedorskog naselja Pećani, porez na stan u kojem živi uredno plaća već 15 godina. Regulisanje ove zakonske obaveze smatra neophodnim.

– Јa sam prijavio porez i od tada stalno plaćam. To je obaveza svuda u svijetu i treba i kod nas da se plaća, a i cijene su niske, kaže Ratko.

Poreski moral Prijedorčana na sve je višem nivou – pokazuju podaci iz prijedorske poreske Uprave.

Za prvih devet mjeseci ove godine, od naplate Poreza na nepokretnosti, u gradsku kasu slilo se oko 2.136.000 maraka, što je za 16% više u odnosu isti period prošle godine.

– Ako pričamo konkretno o gradu Prijedoru, mi smo za devet mjeseci ove godine naplatili 1.278.000 KM, što je više za 358 hiljada nego prošle godine, precizira Milenko Puzigaća, v.d. direkotora Poreske uprave Prijedor.

Zakonska obaveza građana je da Poreskoj upravi prijave nekretnine koje posjeduju, nakon čega će, na osnovu raznih parametara, biti utvrđena visina poreza.

U nekim slučajevima, visina obračunate naknade bude jednaka nuli. Primjer je Ilinka Macura.

– Nas je četvoro u stanu, stan je 60 kvadrata, dakle dovoljno nas živi na malom stambenom prostoru da ne plaćamo porez, ističe Ivana.

Ipak, dosta je onih koji i dalje izbjegavaju prijavu nekretnina Fiskalni registar nepokretnosti.

Iz poreske Uprave upozoravaju da će se, ubuduće, takvi slučajevi oštrije sankcionisati.

– Ima mnogo mjera koje možemo poduzeti zakonski, kao što je upisivanje hipoteke, da ne mogu te svoje nepokrnjetnosti prometovati, dok ne plate taj porez koji nisu prijavili, dodaje Puzigaća.

A tu su i visoke novčane kazne.

Međutim iz Poreske uprave poručuju da kažnjavanje nije cilj, pa apeluju na sve građane koji to nisu, da u najskorijem roku ispune ovu zakonsku obavezu.

RTRS