Prijedor će dobiti peti mural kojim će biti oslikan zid Osnovne škole “Desanka Maksimović” u centru grada.

Stručni žiri jednoglasno je odlučio da peti prijedorski mural, izabran u okviru međunarodnog konkursa “Paola de Maninkor” i projekta “Prijedor – grad murala”, bude autorski rad akademskog slikara Selvera Begića iz Banjaluke, pod nazivom “Negdje između početka i kraja”.

Između 37 radova iz svih krajeva svijeta odabran je rad Selvera Begića koji će dobiti priznanje i nagradu od 3.000 maraka.

Prema riječima predsjednika Udruženja likovnih umjetnika Prijedora Borisa Eremića da je izabrani mural koloristički izuzetan i stilizovan. Naveo je da sadrži estetski i didaktički momenat, n aneki način prilagođen zidu OŠ “Desanka Maksimović”.

Nagrada za najbolji mural nosi ime italijanske umjetnice Paole de Maninkor, koja je prije skoro dvije decenije, uradila prvi prijedorski mural.

Slađana Miljević, predstavnica Udruženja “Program Prijedor” Trento, istakla je da je ovaj projekat veoma značajan jer su vidljivi njegovi efekti. Pogotovo jer svi koji dođu u Prijedor, odmah primijete murale i raspituju se, fotografišu…

Istakla je i da je ovo peti mural u Prijedoru i da nijedan nije oštećen, što govori da građani murale vide kao nešto njihovo.

Projekat ima za cilj brendiranje Prijedora kao grada slikara i murala. Novim muralom škola bi trebalo da bude oslikana do polovine septembra.

RTRS