Poslovanje u Srpskoj nije ni malo lako najbolje znaju poslodavci koji se pored postojećih problema bore i sa parafiskalnim naknadama. U Srpskoj je trenutno 365 parafiskalnih nameta, a broj naknada različit je u svakoj lokalnoj zajednici.

Upravo je sve navedeno bilo dovoljan razlog da se u Prijedoru održi stručni skup na temu “elektronski registar parafiskalnih naknada regije Prijedor u funkciji smanjenja ili ukidanja parafiskalnih naknada.” Učesnici pomeutog skupa smatraju da mnoge od njih treba smanjiti ili ukinuti. Njihovo smanjenje ili ukidanje dovelo bi do kvalitetnieg poslovanje i povećanja konkurentnosti brojnih preduzeća.

– Nama je ključni problem oprezivanje rada. Porezi i doprinosi su izuzetno visoki i smanjuju konkurentnost naših kompanija i prostor za povećanje neto plata radnika u RS – rekao je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

Da bi preduzeće nesmetano obavljalo posao, neophodno je da se pridržava više od 20 zakona u vezi plaćanja fiskalnih i parafiskalnih obaveza. Učesnici današnjeg skupa smatraju da je to neprihvatljivo i da je potrebno što prije uspostaviti registar parafisklanih naknada i započeti sa smanjenjem ili ukidanjem pojedinih nameta.

– Mi ovdje u Prijedoru želimo da predložimo načelnicima opština da, koliko god je moguće, to smanje, kako bi biznisima bilo lakše – poručio je Enver Sarvan, izvršni direktor Nezavisnog biroa za razvoj.

– Neke naknade su odlične i treba ih sačuvati, a neke čak i povećati. Neke treba u potpunosti ugasiti. To će uraditi opštinske komisije – smatra Mišo Reljić, direktor Agencije za ekonomski razvoj “PREDA PD”.

Srpskacafe.com-ELTA TV