Festival crteža i muzike po jedanaesti put u Galeriji ’96 okupio je dvanaest umjetnika i deset studenata Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda i dva sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, odsjek ikonopisanje i zidno slikarstvo, koji će ove godine stvarati u duhu teme “Ikona”.

Karakteristika ovog festivala je da su svi dosadašnji učesnici radili u prisustvu publike, odnosno građana i slučajnih prolaznika, koji su tokom dana ulazili u galeriju i gledali kako nastaju crteži, grafike. Ta se tradicija nastavlja tako da Prijedorčani ovog puta mogu da posmatraju rad na ikonama. Ta interakcija sa publikom veoma je interesantna i mentoru festivala, profesoru na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Slobodanu Kajtezu.

– Posebno me inspiriše to što radim sa kolegama i pred publikom – kazao je Kajtez.

Umjetnica Nataša Rajković iz Beograda kaže da je prvi put na koloniji ovakvog tipa.

– U Prijedoru mi je jako lepo i stići ću sve da završim do izložbe – rekla je Rajkovićeva.

Dok je većina slikala unutar galerije Aleksandar Vujanić iz Banjaluke je svoj štafelaj sa platnom i bojama iznio ispred galerije.

– Ovdje je jako lijepo. Zbog svjetlosti. A budući da je i kolonija javna, onda treba i što više ljudi da vidi kako radimo – rekao je Vujanić.

Osim njih, na koloniji učestvuju i Milica Radulović, Sofija Rakidžić, Milan Pantelić, Đorđe Bekčić, Saša Jeremić, Zoran Jerinić, Ivana Jelić, Anđelka Nikić i Bogdan Gajić.

Izložba kao kruna

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević podsjetio je da se dolaskom šeste ekipe studenata iz Beograda nastavlja uspješna saradnja sa Fakultetom primenjenih umetnosti iz Beograda.

– Saradnja je veoma dobra i sa dekanima i profesorima, što nam je samo omogućilo da svi dosadašnji susreti budu kvalitetni – rekao je Ilijašević.

Radovi koji nastanu na ovom festivalu biće izloženi posljednjeg dana, 7. jula, kada će festival biti zvanično i zatvoren.

Tekst – Glas Srpske
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com