Rukovodstvo Policijske uprave Prijedor nedavno je održalo konferenciju za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za prva tri mjeseca tekuće godine na području ove Uprave.

Načelnik Ivanić istakao je da je stanje u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i saobraćaja za prva tri mjeseca tekuće godine stabilno i da su postignuti zadovoljavajući rezultati.

Za prva tri mjeseca ove godine evidentirano je 238 krivičnih djela, odnosno 7,8% manje u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Ukupna rasvjetljenost krivičnih djela iznosi 88,2%, a po nepoznatom počiniocu riješeno je 71,3% krivičnih djela.

U periodu protekle dvije godine evidentan je porast rasvjetljenosti od 12,7%.

Nije bilo ubistava niti težih krivičnih djela koja bi izazvala bitnije uznemirenje građana.

U analiziranom periodu evidentirano je 100 krivičnih djela protiv imovine, 35% manje nego prošle godine, od čega 80 teških krađa i krađa.

Evidentirano je jedno krivično djelo razbojništva (4), koje je istog dana i rasvjetljeno.

Za prva tri mjeseca 2017. godine evidentirano je 11 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga (9). Ukupno je izvršeno 19 oduzimanja opojnih droga, od čega je značajna količina marihuane, 22.830,59 grama. Na području Kozarske Dubice i Prijedora otkrivene su dvije improvizovane laboratorije za uzgoj indijske konoplje, od kojih je u laboratoriji u Prijedoru pronađen i zasad indijske konoplje.

U oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 20 krivična djela (22), dok vrijednosti protivpravne imovinske koristi pribavljena ovim djelima iznosi 157.000 KM.

Načelnik Ivanić je rekao da su policijski službenici ove Uprave ostvarili značajne rezultate po sprovedene četiri akcije.

Akcijom „Uplatnica“ nadležnom tužilaštvu podnešeno je šest izvještaja protiv devet lica zbog počinjenih 12 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, kojima je pričinjena materijalna šteta i pribavljena protivpravna imovinska korist veća od 33.000 KM.

U okviru akcije „Maratonac“ rasvjetljena je paljevina kuće i putničkog automobila vrijednog 20.000 KM, za koje su lišena slobode tri lica.

Akcija „Sumrak“ rezultirala je oduzimanjem 22.652,65 grama marihuane i 0,33 grama heroina, dok je akcijom „Tabako“ u toku ove godine oduzeto preko 33kg rezanog duvana i 784 kutije cigareta različitih vrsta.

Kada je u pitanju javni red i mir na području PU Prijedor za prva tri mjeseca tekuće godine evidentirana su 124 prekršaja što je za 32 prekršaja odnosno 20,5% manje nego u istom periodu prošle godine.

Broj prekršaja u zadnje dvije godine smanjen je za 47 odnosno za 27,5%.

Nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, a svi javni skupovi su obezbjeđeni i protekli bez incidenata.

U posmatranom periodu iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 6.770 prekršaja, što je za 365 prekršaja odnosno 5,7% više u odnosu na isti period prošle godine.

U zadnje dvije godine evidentiran je 1.151 prekršaj više ili 20,5%.

Dogodila se jedna saobraćajna nezgoda sa smrtnom posljedicom po jedno lice.

Iz saobraćaja je isključeno 605 vozača (709), od toga 503 vozača je isključeno zbog upravljanja pod dejstvom alkohola i 97 vozača zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje.

Na kraju konferencije načelnik Ivanić je naveo da će Policijska uprava Prijedor preduzeti planske preventivne, a i represivne mjere da se održi ovakvo stanje bezbjednosti, a akcenat u daljem radu biće prioritetno na zaštiti i prevenciji od terorizma, te zajedničkom radu sa nadležnim upravama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u cilju rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela iz prethodnih godina počinjenih po nepoznatom izvršiocu, kao i otkrivačka djelatnost u oblasti privrednog kriminaliteta i djela koruptivnog karaktera.

Policijska uprava Prijedor