eltatv-ambrozijaKoncentracija polena ambrozije najveća je u drugoj polovini avgusta, što osobama koje su alergične na tu biljku stvara ogromne problem.

Ranko Đurica iz Prijedora već gotovo 40 godina muku muči sa alergijom na ambroziju. Najveći problemi javljaju se krajem avgusta, kada je koncentracija polena najizraženija. Đurica tvrdi da se u Prijedoru gotovo ništa ne poduzima u cilju uništavanja te opasne biljke.
Stručnjaci tvrde da je koncentracija polena ambrozije ove godine znatno niska. Razlog tome su vremenski uslovi koji nisu karakteristični za ljetni period.

– Jedino čime možemo biti zadovoljni jeste vlažno vrijeme, zbog čega je koncentracija polena niska. Ne možemo davati dugoročnije prognoze, jer to zavisi od vremena. Ukoliko bude dosta toplih dana, koncentracija polena će se povećati, rekla je doktorica Ljiljana Semiz.

Kako bi se spriječio porast broja onih koji su alregični na ovu biljku potrebno je poduzeti sistemske mjere u uništavanju ambrozije. One podrazumijevaju njeno rano odstranjivanje, koje bi se trebalo obaviti već s početkom proljeća, savjetuje doktorica Semiz. Osjetljive osobe moraju izbjegavati svaki kontakt sa polenom.

Ukoliko alegija uzme maha, neophodno je posegnuti za odgovarajućim ljekovima. Danas je dovoljno medikamenata kojima se nivo alergijske reakcije može svesti na minimum.

A, da li se na području Prijedora vrši uništavanje ambrozije reporterska ekipa ELTA 1 HD televizije nije uspjeli saznati, jer su nadležni za to pitanje na godišnjem odmoru.

ELTA TV