keksara-ljeto 2014U prvom polugodištu ove godine, uprkos krizi i recesiji, Tvornica keksa i vafla „Mira“ proizvela je i prodala 2.200 tona proizvoda te ostvarila ukupan prihod od oko deset miliona, od čega čista dobit iznosi oko 900 hiljada konvertibilnih maraka. „Mira“ redovno izmiruje sve obaveze prema zaposlenima, dobavljačima i državi, a ostvarenu dobit reinvestira u rekonstrukciju i proširenje proizvodnih kapaciteta u Prijedoru, rekao je direktor Miroslav Turnšek

– Uprkos krizi, recesiji i padu kupovne moći stanovništva, „Mira“ je stabilna firma koja, pored svih teškoća, uspješno radi i posluje. U ovoj godini izvršavamo planske zadatke: ostvarili smo planiranu prozvodnju i prodaju u količini od oko 2.200 tona. „Mira“ je tržišno orijentisana i nastojimo da što svježija roba dođe do kupca. To se pokazalo vrlo efikasno, jer „Mira“ nema zaleđena obrtna sredstva u zalihama; i dalje je likvidna; nema finansijskih problema, u dan izvršava sve svoje obaveze prema državi, prema radnicima, prema svim dobavljačima – rekao je Turnšek.

U prvih šest mjeseci ove godine, „Mira“ je ostvarila prihod od oko deset miliona maraka, dobit je iznosila 993 hiljade maraka, ili neto dobit skoro 900 hiljada maraka.

Kroz reinvestiranje dobit ostaje u Prijedoru

– Vrlo je bitno reći da „Mira“ svu dobit, i ranijih godina, a i ovu koju će ostvariti, reinvestira u izgradnju novih kapaciteta, nove opreme, jer „Mira“ je tvornica sa starom opremom. Dugo smo računali da ćemo sa novom tvornicom ići na Svale, međutim sadašnja ekonomska
situacija, i naša i „Kraš-grupacije“, ne dozvoljava takva značajna ulaganja, pa smo odlučili da ulažemo na postojećoj lokaciji. Mi smo, prošle godine, u pogonu keksa zamijenili kompletne podne i zidne pločice, te instalacije. Nabavili smo novu „Ekroninu“ liniju od „Kraša“, koju smo platili tri miliona maraka vlastitih sredstava. Ove godine planiramo kompletnu rekonstrukciju pogona vafla: od objekta do svih instalacija sa ugradnjom dijela nove opreme. Za to smo planirali četiri miliona maraka kreditnog zaduženja, jer „Mira“, za sada, nema nikakvih obaveza po osnovu kredita. Kupujemo novu liniju za „frondi“ i „batons“, to je naš najprodavaniji proizvod, kojeg se godišnje proda oko hiljadu i 400 tona. Do sada smo radili na staroj liniji, a sad za 50 posto kapaciteta idemo sa novom linijom. Sa firmom „HAS“ iz Beča smo već dogovorili tu opremu, nadamo se da će vrlo brzo biti potpisan ugovor. Mi smo svjesni da, bez osavremenjavanja proizvodnje, bez nove opreme, ne možemo biti konkurentni na svjetskom tržištu i zato nastojimo pratiti savremena kretanja u ovoj proizvodnoj grani – naglasio je Miroslav Turnšek.

„Domaćica“ iz Zagreba preseljava u Prijedor

Ulaskom u Evropsku uniju, Hrvatska je izgubila pogodnosti koje je ranije imala prilikom izvoza svojih proizvoda, kao potpisnica Ugovora CEFTA. Sada dio proizvodnje u raznim industrijskim granama pokušava prebaciti u svoje firme, koje se nalaze na području za koje i dalje vrijede određene povlastice. To se dešava i u prehrambenoj, odnosno konditorskoj industriji.

– Privodimo kraju projekat preseljenja proizvodnje „Čokoladne domaćice“, jednog od najboljih „Krašovih brendova“, iz Zagreba u Prijedor i ona će se, već od devetog mjeseca, za tržište zemalja potpisnica CEFTA ugovora proizvoditi u Prijedoru. Zbog toga smo u „Miri“ nabavili novu opremu, novi topionik za čokoladu, u šta smo uložili oko 200 hiljada maraka. Sve smo pripremili i poslije remonta će iz naše tvornice u Prijedoru na tržište krenuti jedan novi proizvod.

Na pomolu nova radna mjesta

„Mira“ trenutno zapošljava 355 radnika, čija je prosječ na plata, u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, bila 609 maraka. To je iznad prosjeka prehrambene industrije Republike Srpske. Broj radnika u ovoj firmi smanjivao se prirodnim odlivom, odnosno penzionisanjem. Nije bilo potrebe za prijemom novih radnika.

– Kad nove linije prorade, vjerujemo da će biti potrebe i za novim zapošljavanjem. „Mira“ poštuje sva prava radnika: plate redovno isplaćuju za redovni rad, za noćni, za prekovremeni rad, isplaćuje se regres, topli obrok, prevoz radnika itd. Izvršava se sve ono što kolektivni ugovor i zakon predviđaju. Ali zato se od radnika traži odgovornost i rad. U „Miri“ se zna da mora biti red, rad i disciplina. Stalno tvrdim da, i pored svih poteškoća, firme mogu normalno raditi. Nije to lako postići, ali se može. Mora se voditi računa o troškovima, vršiti analize i dnevno i mjesečno. Dnevno mi, u „Miri“, tačno znamo koliko se potroši struje, koliko plina, koliko sirovina, koliki je lom, koliki je škart itd. Upravo zato, pored svih eksternih problema, Firma uspješno radi. Mi imamo sreću što je naš većinski vlasnik „Kraš“ preko kojeg se odvija najveći dio prodaje roba; nemamo problema sa naplatom, ali i vršimo strogu kontrolu, kako bi „Mira“ i dalje ostala stabilna – istakao je Turnšek.

RAD I RED
– Tvrdim da, i pored svih teškoća, firme mogu normalno raditi. Nije to lako postići, ali se može. Mora se voditi računa o troškovima, vršiti analize i dnevno i mjesečno. U „Miri“ tačno znamo koliko se dnevno potroši struje, koliko plina, koliko sirovina, koliki je lom, koliki je škart itd. Upravo zato, pored svih eksternih problema, Firma uspješno radi – rekao je Miroslav Turnšek.

IZVOZ
„Mira“ je izvozno orijentisana firma: 80 odsto proizvodnje izvozi, prvenstveno, u zemlje okruženja: najviše u Hrvatsku, zatim Sloveniju, Crnu Goru i Makedoniju. Prijedorski keksi i vafli plasiraju se i u Zapadnu Evropu, Švedsku i Veliku Britaniju, a dio proizvodnje prodaje se kupcima iz SAD-a, Kanade, Australije i Saudijske Arabije.

Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – Aleksandar Drakulić