Na suđenju za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi u ljeto 1992. godine, Tužilaštvo BiH je odlučilo da neće ispitati zaštićenog svjedoka jer je uznemiren.

Tužilac Izet Odobašić je rekao da je tokom pauze, koju je napravilo Sudsko vijeće, razgovarao sa zaštićenom svjedokinjom Z-3 i odlučio da ne nastavlja sa ispitivanjem jer je uznemirena i dekoncentrisana. Istakao je da ne želi da nanosi probleme svjedokinji.

On je kazao i da će u daljnjem postupku vidjeti o eventualnom vještačenju ili čitanju iskaza ove svjedokinje.

Z-3 je svoj iskaz trebala dati iz druge prostorije, uz distorziju lika i glasa.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje će se nastaviti 17. marta.

BIRN