direktorka skole milosava pranicNeznanje i nepismenost učiteljice u područnoj školi „Branko Radičević“ Petrovo, u selu Pejići kod Prijedora izazvalo je ogorčenje roditelja.

Učiteljica B.V. je radila u Pejićima, a potom je premeštena u drugu područnu školu.

Dolaskom druge učiteljice, koja je primljena na određeno radno vreme, navodno su isplivali na površinu testovi i zadaće, u kojima se vidi elementarna nepismenost B.V. U javnost su dospeli zadaci učenika u kojima je učiteljica navodno napisala da je učenik „dobijo“ (4), a preprevljeno na (5)“.

Roditelji kažu da će prvog dana početka ove školske godine sazvati sastanak i pozvati direktorku, medije i zahtevati da im neko drugi uči decu, jer bi B.V. trebala ponovo doći na nastavu u Pejiće.

Jedan od roditelja iz Pejića, koji je želeo ostati anoniman je rekao da učiteljica B. V. predaje deci od 1. do 5. razreda, te da su se roditelji obraćali direktorici škole i pismenim i usmenim putem, ali ih je, po rečima roditelja, direktorica ispratila rečima da se radi o dobrom radniku i dobroj učiteljici.

– Mi nemamo ništa lično protiv ove učiteljice, ali želimo da nam decu uči stručno lice, a ne neko ko je tako nepismen – kaže ovaj roditelj.

Direktorica matične škole Milosava Pranić kaže da za vreme njenog direktorskog mandata ona nije primila niti jednog učitelja, te da smatra da je B.V. sve ovo napakovano, zato što neko drugi želi da se njoj da otkaz, a onda da taj koji je izmislio sve, dođe na njeno mesto.

pd uciteljica (3)– Prisustvovala sam časovima učiteljice B.V. i nisam imala nikakve primedbe. Pregledala njene dnevnike, zapisnike i nisam ništa sporno primetila. Čak šta više, to je učiteljica koja je izuzetno vredna i angažovana i smatram da su roditelji u Pejićima izmanipulisani od nekog drugog. B. V. je završila Filozofski fakultet, uvažavam roditelje i njihove stavove, ali ne želim da ulazim u „prljavo more“, koje je neko drugi zamutio – kaže Pranićeva, dodajući da je ova škola uvek bila uzoran kolektiv, a da nju tuđi scenariji i tračevi ne interesuju. Smatra da će učiteljica B.V. sigurno nastojati da dokaže da to nije tačno, a po Pranićevim rečima postoje i drugi nadležni organi koji mogu utvrđivati šta je istina, a šta ne.

Predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Stevica Džogazović kaže da nije video „sporne zadaće“, niti poznaje učiteljicu B. V., pa shodno tome ne može ništa zvanično ni prokomentarisati.

Većina prosvetnih radnika, međutim, tvrdi da se ovaj slučaj treba podrobno ispitati, a ne odmah krenuti u napad na učiteljicu, te da postoje metode koje bi sa sigurnošću mogle utvrditi da li se zaista radi o podmetanju, ili o elementarnoj nepismenosti učiteljice.

Euro Blic-G.Đukić

Napomena:na fotografiji je Milosava Pranić, direktorka škole “Branko Radičević”