blic-fond-za-rehabilitaciju-invalida-1Zbog izmena Zona o doprinosima i povećanog broja invalida koji su u radnom odnosu, neizvesna je likvidnost Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS.

Direktor fonda, Ranko Vučković ističe da je uvećanje doprinosa na plate osnovni uzrok teške situacije.

– Na minimalne plate od 370 KM, mi od prvog januara umesto 190 maraka, poslodavcima vraćamo 256 maraka za doprinose. Mi za tu namenu potrošimo 80 odsto prihoda – ističe Vučković.

Planirani prihodi za 2016. godinu iznose 4.002.800 KM, dok su rashodi za osam odsto, veći od toga.

Tvrdi da je, pored uvećanja doprinosa, u isto vreme, ovu javnu ustanovu “opteretio” jedan poslodavac koji se javio za vraćanje doprinosa za veliki broj radnika.

– Za Rafineriju nafte iz Modriče od januara isplaćujemo povrat doprinosa za 47 zaposlenih invalida. Samo Rafineriji mesečno isplatimo 22.000 maraka – priča Vučković.

Problem vidi i u niskim procentima posebnih doprinosa, koji je jedini izvor prihoda fonda. Ove doprinose plaćaju oni poslodavci koji na 16 radnika nemaju jednog zaposlenog invalida. Za poslodavce u državnom sektoru on iznosi 0,2 odsto na bruto lične dohotke svih zaposlenih, a u privatnom sektoru 0,1 odsto.

blic-fond-za-rehabilitaciju-invalida-2učkovićVučković tvrdi da bi ove koeficijente trebalo izjednačiti sa onima u Federaciji BiH, koji su pet puta veći.

– Za jedan povrat doprinosa na minimalnu cenu rada, fondu je potrebno 330 uplata od poslodavaca koji ne zapošljavaju invalide – kaže Vučković.

Dodaje da su o problemu likvidnosti fonda upoznali upravni odbor i resorno ministarstvo i dobili odgovor da će se raditi na tome. Ova ustanova nema podatke o broju preduzeća koja plaćaju poreze zbog nezapošljavanja invalida.

– To je objektivno problem i to pokušavamo da uskladimo sa Poreskom upravom, planiramo nabavku velikog informacionog sistema da se uvežemo sa bazom podataka PU da bi imali evidenciju koja preduzeća ne plaćaju poreze – rekao je Vučković.

Posredstvom ove ustanove koja novčano stimuliše zaposlenje i samozaposlenje invalida, u proteklih deset godina zaposleno ih je 1864.

Projekat u završnoj fazi

Ovogodišnji projekat zapošljavanja invalida, vredan pola miliona maraka, a koji podržava resorno ministarstvo je u završnoj fazi. Poslodavci će za 23 invalida dobiti po 4. 000 KM, a četiri invalida su dobila po 4.500 KM da se samozaposle. Da bi se sačuvala radna mesta za 58 invalida odobreno je po 2.000 KM. Invalidske organizacije su dobile 101 paket ekonomske pomoći vredan 2.500 KM.

EuroBlic