avaz-privrednici-kozarac-strujaDa je moguće zajedničkim naporima privrede i gradskih vlasti doći do kvalitetnih rezultata bez uplitanja politike u problem, još jednom se pokazalo na djelu.

Usmjeriti višak

Šire područje Kozarca kod Prijedora, s nekoliko hiljada stanovnika i više privrednika koji su uložili preko 42 miliona maraka, mahom vlastitih sredstava i zaposlili oko 500 ljudi, konačno će od maja naredne godine imati uredno snabdijevanje strujom.

Sjajnu vijest, koja za sve one koji su se godinama suočavali sa svakodnevnim i ničim opravdanim nestancima struje znači i ogromno olakšanje, potvrdio nam je Enes Kahrimanović, direktor “Austroneta”, kompanije za proizvodnju zaštitnih mreža iz Kozarca kod Prijedora, koji je prije nekoliko mjeseci lično i pokrenuo inicijativu da se ovaj problem konačno riješi.

Podržali su ga privrednici, njih 11, “Grossist”, ”Norbos”, ”Enea”, ”Betongal”, ”Nova Ivančica”, ”MasterWood”, ”Reunion”, ”Arifagić Investment”, ”Karabašić”, ”K.A Oprema”, BK “Oaza”, a s cijelom pričom u startu je upoznata i gradska uprava, “Elektroprenos BiH”, “Elektrokrajina”, Visoki predstavnik u BiH, potom Ambasada i Privredna komora Austrije.

Lakše rješenje

Kahrimanović kaže da im je prva adresa bio “Elektroprenos”, ali da su od njega odustali nakon saznanja da im izgradnja trafo stanice u Kozarcu nije prioritet i da je ona u planu tek 2020. godine kao i da “Elektrokrajina” ima viškova struje na pojedinim mjestima na području Prijedora koje samo treba usmjeriti prema Kozarcu.

-To je jednostavnije, lakše, jeftinije i brže rješenje. Već u četvrtak uslijedio je sastanak sa Sekom Kuzmanović, direktoricom “Elektrokrajine”, i čvrsto obećanje da ćemo od polovine naredne godine struje imati koliko nam treba. Na stolu su imali našu problematiku, ali i rješenja koja podrazumijevaju rekonstrukciju mreže. Za taj projekat, kako nam je rečeno, postoje i sredstva. To je zaista sjajna vijest i veliko olakšanje za sve nas, mještane ali i privrednike, jer se ne smije zanemariti činjenica da je većina nas izvozno orijentisana prema tržištu EU i da kao takvi zaslužujemo poseban tretman, pa i u snabdijevanju električnom energijom – kazao je Kahrimanović i dodao “da su im punu podršku u rješavanju inicijative pružili Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora, koji je od samog početka bio upoznat sa inicijativom i svojim autoritetom ubrzao sastanak u “Elektrokrajini”, gradska Agencija za ekonomski razvoj “PREDA-PD”, na čelu sa Mišom Reljićem, načelnica Odjeljenja za privredu Gradske uprave Zinajda Hošić i značajno Privredna komora austrijske Ambasade u BiH.

Dnevni avaz