koalicija-Boro Maric-izvor Sane2Na 95. sjednici Vlade Republike Srpske se našlo i razmatranje Prijedloga rješenja o davanju saglasnosti na Aneks IV Ugovora o koncesiji za izgradnju male hidroelektrane „Medna“ na rijeci Sani. Ovo je već četvrti put da se vlast Republike Srpske i njene institucije ne obaziru na kršenje koncesionog ugovora, već idu u korak sa željama investitora koji ne samo da krši zakonske obaveze već i uništava prirodno naslijeđe naše zemlje, u ovom slučaju gornji tok rijeke Sane i njene izvore.

Koncesioni ugovor produžavan i mijenjan je već tri puta i sva tri puta je urađen tako da ide u korist investitoru. Svaki od prijašnjih Aneksa je prekršen od strane investitora što se dešava i sada jer po zadnjem Aneksu ugovora investitor, austrijsko-njemačka firma KELAG, je trebalo da pusti hidroelektranu „Medna“ u komercijalni rad u oktobru 2016. godine.

U nedavnim izjavama Ministra Đokića naglašava se da su veliki efekti izgradnje hidroelektrane „Medna“ i da će ona doprinjeti ukupnom rastu privrede Republike Srpske. Ovakvu konstataciju Koalicija za Sanu je sa Studijom ekonomske opravdanosti hidroelektrane Medna demantovala i pokazala da Medna donosi korist samo investitoru a šteti građanima Republike Srpske. Zaključak Studije pokazuje da će funkcionisanje hidroelektrane imati negativan finansiski efekat po budžet RS u iznosu od 1.055.988 KM. Ovo je samo jedna od činjenica kojom je Koalicija za Sanu dokazala da ovakav projekat ne ide nikome u prilog osim investitoru i pojedinim zagovaravačima ovog projekta.

koalicija-Vanja Hadziavdic-sacuvajmo Sanu„Potpuno je jasno da investitor radi onako kako hoće jer ima sve povlastice od Vlade RS koja se očigledno ne obazire na očuvanje prirodnog naslijeđa svoje zemlje. U bezbroj dokaza, činjenica, studija smo dokazali da ovaj projekat donosi samo dobit investitoru, a ne državi i njenim građanima tako da samim tim možemo poručiti Vladi RS da preispita svoje odluke i da stane na stranu građana svoje države koje u suštini treba da zastupa“ – poručuju iz Koalicije za Sanu.

Hidroelektrana Medna se gradi uprkos protivljenju lokalnog stanovništva, nezavisnih stručnjaka, ekoloških organizacija i šire javnosti. U javnosti se najavljuje kao važan investicioni projekat, koji je suštinski u suprotnosti sa težnjom da se očuvaju najvrijednije rijeke BiH, da se izvori i gornji tok Sane zaštite kao park prirode i da se dio bogatstva naše zemlje sačuva i ne proda u bescijenje.

koalicija-Boro Maric-Sacuvajmo SanuHidroelektranu Medna na izvorima rijeke Sane gradi austrijsko-njemačka firma Kelag, dobijajući ogromne subvencije od strane Republike Srpske koje se plaćaju iz sredstava poreskih obveznika. Prema novom obrascu Poreske prijave za ostale naknade, naknada za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije je umanjena za 50% što znači da će investitori ovakvih projekata uplaćivati duplo manje sredstava u budžet Republike Srpske. Koalicija za Sanu je u više navrata u poslednjih sedam godina dokazala da će hidroelektrana negativno uticati na ekološki, socijalni i ekonomski aspekt kako tog kraja tako i cijele Republike Srpske.

Podsjećamo da je gornji tok rijeke Sane proglašen prvom kategorijom vode i prema Prostornom planu Republike Srpske planirano je proglašenje parkom prirode što je kontradiktorno činjenici da Vlada RS sa stranim investorom potencira uništenje jednog od najljepših prirodnih naslijeđa i jedne od najčistijih i najbogatijih rijeka naše zemlje.

Goran Krivić, Koordinator Koalicije za Sanu, 065 690 972, gorankrivic@gmail.com