glas-vocePojedini prerađivači u RS spremni su da poljoprivrednicima koji imaju problema sa viškovima sezonskog voća i povrća ponude svoje hladnjače, kako bi zamrznuli ili preradili te proizvode u kaše, da ne bi propali.

To bi moglo biti jedno od rješenja za voćare i povrtlare koji se posljednjih dana bore kako da sačuvaju plodove svog rada. Na taj način bi ih, kako tvrde prerađivači, mogli čuvati dok ne pronađu kupce. Međutim, proizvođači se i dalje nadaju da će biti dogovoren otkup i da su hladnjače tek krajnja opcija.

Zbog problema u otkupu tržišnih viškova voća i povrća juče je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić organizovao sastanak sa proizvođačima i prerađivačima.

– Prerađivači voća i povrća u Srpskoj treba da definišu svoje mogućnosti u pogledu preuzimanja voća i povrća i o tome obavijeste udruženja proizvođača, Privrednu komoru RS i resorno ministarstvo – zaključeno je na ovom sastanku.

Mirjanić je tom prilikom istakao da je zbog liberalizacije uvoza u BiH ključno pitanje zaštita domaće proizvodnje.
Međutim, uzgajivači voća i povrća nisu zadovoljni ni poslije tog sastanka. Kažu da već danas očekuju novi sastanak.

Voćar iz Prijedora Radivoj Vujković naglašava da im je trenutno najveći problem otkup kruške.

– Imamo oko 600 tona kruške koju nemamo gdje da uskladištimo, a ni kome da je prodamo – ističe Vujković.

Kaže da se otkupljivači do danas treba da izjasne hoće li ili neće otkupiti postojeće viškove.

– U krajnjem slučaju ako ništa ne budemo mogli, moraćemo uskladištiti proizvode, preraditi u kašu i čekati hoćemo li tako naći kupca. Ali, to nam je posljednja opcija – rekao je.

Direktor banjalučke “Vitaminke” Žarko Mikić rekao je da je njihovo preduzeće sve što je od početka godine ugovorilo i otkupilo.

– Mi smo velika firma i ne možemo ići u proizvodnju, a da prije toga ne ugovorimo otkup i napravimo neke predugovore. Ovaj novonastali problem ipak pokušaćemo svi zajedno da riješimo – naglasio je Mikić.

Jedno od rješenja koje “Vitaminka” može prerađivačima ponuditi, kako kaže Mikić, jesu hladnjače.

– Pošto imamo hladnjače velikog kapaciteta možemo proizvođačima ponuditi da te viškove jedno vrijeme u njima držimo. Možemo i da preradimo voće u kaše. Bolje je i to nego da propadne – ističe Mikić i dodaje da će u međuvremenu vidjeti koliko im treba tog voća i da će ga otkupiti ako im bude potrebno.

Direktor fabrike “Prijedorčanka” Nikola Vukelić kaže da je problem i u tome što je u ponudi vrsta voća koja njima nije potrebna za preradu.

– Od “santa marije” ne mogu napraviti “viljamovku” – objašnjava Vukelić.

I on dodaje da viškovi voća ipak ne bi trebalo da propadnu.

– Nešto ćemo riješiti. Vidjećemo da idu u neke kaše ili sokove. Uglavnom, nisu u pitanju velike količine i pronaći ćemo neko rješenje – dodao je Vukelić.

Rukovodilac prodaje domaćeg tržišta u preduzeću “Spektar drink” iz Bijeljine Nebojša Jeftić kaže da oni nemaju problema sa otkupom viškova voća. Kod njih je, kako ističe, trenutno u završnoj fazi otkup šljive.

Više od 1.500 tona kornišona vrijednih 1,5 miliona maraka, otkupljenih od domaćih proizvođača nedavno je završilo na deponiji zbog prezasićenosti evropskog tržišta. Privremeni prekid izvoza u Evropsku uniju direktno je uticao na promjenu uslova otkupa, pa je cijena prve klase ovih krastavaca sa 1,20 KM pala na marku.

Kreditne linije

Sastanku sa proizvođačima i prerađivačima u Ministarstvu poljoprivrede juče su prisustvovali i predstavnici Privredne komore i Investiciono-razvojne banke RS.

Oni su proizvođačima i prerađivačima predstavili kreditne linije i najavili dodatno smanjenje kamatnih stopa na kredite za poljoprivrednike.

Glas Srpske