rtrs-kobauPrijedorčanin Ivo Kobau u šezdesetdvogodišnjem vozačkom stažu nije napravio ni jedan saobraćajni prekršaj. Do danas je ostao vjeran „Pežou 404“, starom 48 godina, koji ga je, bez problema, služio svih ovih godina.

Osamdesetčetvorogodišnji stolar Ivo Kobau, jedan je od najiskusnijih vozača sa ovih prostora. Zbog stolarskog posla koji je naslijedio od oca morao je da položi vozački ispit. Davne 1954. godine, dobijanje vozačke dozvole bilo je mnogo komplikovanije nego danas.

“Polagali su se propisi i mehanika. Polaganje propisa i saobraćajnih znaka je pitao major milicije, a motoristiku majstor”, sjeća se Ivo.

Vozačko iskustvo dugo 62 godine, milioni pređenih kilometara bez ijednog saobraćajnog prekršaja. Ivo kaže da „kultura u saobraćaju“ čini dobrog vozača. Za današnje instruktore vožnje ima samo jedno pitanje: “Prvo bih pitao instruktore da li uče ponašati se u saobraćaju, to je najvažnije, a voziti auto, to je zanat”.

Zanimljivo je da je Ivo ostao vjeran automobilu koji je kupio davne 1968. godine, i njime prešao više od 800.000 kilometara. Svojim „Pežoom“, zbog stolarskog posla kojim se bavio, prokrstario je čitavu Evropu i prevezao tone tereta.

Oldtajmer ga i danas služi.

“Ima on dosta kilometara, to je auto koji je za mene bio vrlo praktičan i vrlo jak. Mercedes je bio bolji automobil, ali Pežo je za mene povoljniji i bolji”.

Njegov stari Pežo plijeni pažnju prolaznika. Kako Ivo u šali kaže, i on i njegov ljubimac su oldtajmeri, ali dobro očuvani.

RTRS