rtrs-tesla-godisnjica rodjenjaNikola Tesla, naučnik koji je osvijetlio planetu, rođen je na današnji dan prije 160 godina. Naizmjenična struja, indukcioni motor, radio i bežični prenos, samo su dio njegovih otkrića.

Posvetio je život nauci, a inženjer iz Lamovite kod Prijedora Momčilo Gavranović – velikom naučniku, napisavši knjigu o njegovom životu i djelu. Spomenik Tesli od danas krasi i plato ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji, iza sebe je ostavio 700 zaštićenih patenata i inovacija. Mnogi su o Teslinom životu i djelu pisali.

Među njima i Momčilo Gavranović, inženjer iz Lamovite kod Prijedora, koji je život naučnika sabrao u knjigu „Tesla, sunce života“.

Pronalasci u fizici, elektro i radio-tehnici svrstali su ga u besmrtnike. Јedinica mjere za jačinu magnetnog polja nosi njegovo ime. Tesli u čast, danas je otkriven i spomenik u Beogradu, sličan onom ispred njegove laboratorije u Njujorku.

“Bio je čovjek budućnosti, zato se o njemu ne može i ne smije drugačije govoriti nego kao o našem savremeniku, koji će biti i savremenik i generacijama koje dolaze poslije nas”, rekao je danas predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

“Širom Srpske i Srbije, ali i svijeta, brojne ulice, škole, muzeji, nose njegovo ime. Preminuo je siromašan i zaboravljen, iako je svojim pronalascima zadužio čovječanstvo”.

RTRS