miska glava-ivanjdan (1)Iako je život u ruralnim područjima današnjicom i više nego mrtav, slike koje gledate dokazuju da i mrtva tijela “dišu” i da se oronule stare kosti i srž zuba vremena herojski ponose i prkose svim nedaćama i iskušenjima.

Primjer svemu tome je Miska Glava, selo nadomak Prijedora.

Kada Vas put ponese u ove krajeve, na prvi pogled reklo bi se da žive duše nema. Ali kao mnoga sela, tako i Miska Glava, imaju svoj dan. Dan do kojeg mnogi broje minute, sata, mjesece, godine…

Sudeći po onome što se moglo vidjeti, a to je da se veliki pravoslavni svetac Ivanjdan, pogotovo u Miskoj Glavi, dočekuje slično kao i Božić, Vaskrs, Nova godina… i to sa radošću.

Nažalost, svaka radost bar na trenutak “orosi” sa nekom tugom. Tugom koju čovjek koliko god glumio, ne može sakriti.

miska glava-ivanjdan (7)Ivanjdan u ovom selu “budi” i “rosi” oči ljudima mukom pretrpjelom nesrećnom ratu, danu kada je zla ruka šamarom oružja i vagonom mržnje zauvjek pod zemlju zakopala hrabre borce koji su željeli svoje selo odbraniti od neljudskog bića.

Uspomenu i pomen stradalim borcima s ponosom čuva i iz godine u godinu upravo na Ivanjdan, mjesna boračka organizacija “priređuje” parastos i odaje počast svojim saborcima.

Tim povodom u ovom selu na spomeniku palim borcima položeni su vijenci i zapaljene svijeće koji svojim plamenom svijedoče na poštovanje i saosjećajnost sa porodicama ubijenih.

Brojne delegacije grada Prijedora, mjesnih zajednica, boraca, mještana odali su počast i zajedno u tišini poručili da Miska Glava i Ivanjdan neće i ne smiju ostati zaboravljeni.

miska glava-ivanjdan (8)Mnogima je poznato da se Ivanjdan u ovom kraju slavi dva dana i to narodnim zborom.

Tako su mnogi noć uoči Ivanjdana maksimalno iskoristili.

Pod brojnim šatorima sa muzikom uživo uz “iće i piće” sve je podsjećalo na veliki sabor krajiške pjesme.

Popularni disko klub “Kinez” pod svojim šatorom opravdao je dobro poznatu pjesmu “prvi dođu a odu na kraju, svi barabe Mrkonjićke znaju”, i to upravo krajiškom grupom Majkanima koji su uveseljavali sve goste.

Krajiška grupa “Srce Krajine” kod dobro poznatog Bode i Borke, dokazali su da imaju srce i to za “ubiti” čovjeka ali samo pjesmom koja ostaje “pečat” svim generacijama.

A na slobodno rečeno krajiškom saboru u Miskoj Glavi bio je i prijedorski popularni vokalista Mire Svire sa svojim bendom.

Jedno je sigurno… Igralo se, drmalo se, treslo se… I neka je… I naredne godine će. Jer, Ivanjdan u Miskoj Glavi se slavi od pamtivjeka. I tako će ostati. U to ne sumnjamo.

Tekst i foto – Mladen Karan/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

miska glava-ivanjdan (2) miska glava-ivanjdan (3) miska glava-ivanjdan (4) miska glava-ivanjdan (6) miska glava-ivanjdan (5) miska glava-ivanjdan (9) miska glava-ivanjdan (10) miska glava-ivanjdan (11) miska glava-ivanjdan (12)