podjela elektronskih kartica (1)Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je plan da sve elektronske kartice budu operativne do kraja sedmice.

“Mi računamo da će to biti ponedjeljak idući, dozvolite da bude dan duže. To je naš plan da sve te kartice budu operativne, da oprema bude instalirana, istestirana i da funkcioniše svugdje”, rekla je Cvijanović novinarima u Prijedoru gdje je sa gradonačelnikom Markom Pavićem podijelila prve elektronske kartice za pomoć poplavljenima u Republici Srspkoj.

Ona je navela daje prva podjela vaučera obavljena u Prijedoru jer je Prijedor dostavio sve kompletne i detaljne podatke, da se večeras dijeli oko 80 kartica, a sutra ujutro još 200, koliko je u međuvremenu obrađeno.

“U Bijeljini sutra dijelimo 363 kartice, a taj ćemo broj uvećati ako bude još u toku dana obrađeno korisnika. Iza toga ide Doboj jer su i oni poprilično dobru bazu podataka napravili i mi smo je unijeli u jedinstven registar štete”, kazala je Cvijanović.

podjela elektronskih kartica (5)Ona je podsjetila da se barata brojkom od oko 30.000 poplavljenih domaćinstava u Republici Srpskoj, da se najprije dijele kartice sa iznosom od 5.000 KM za koje su kvalifikovana domaćinstva kod kojih je utvrđena šteta veća od tog iznosa.

“Čim podijelimo tih 50 odsto kartica, krenućemo i sa podjelom vaučera za one kod kojih je šteta manja od 5.000 KM, a koji će dobiti kartice sa iznosom koji im je utvrđen procjenom štete. U svakom slučaju ide sa na izmirenje sve štete, i to u dvije kategorije: 5.000 KM i manje od 5.000 KM u iznosu koji odgovara utvrđenoj šteti”, najavila je Cvijanović.

Prema njenim riječima, do kraja sedmice trebalo bi da bude kompletna i lista korisnika, a još uvijek se javljaju preduzeća, mnoga su potpisala ugovore i u toku vikenda trebalo bi da bude okončana testna faza instalirane opreme.

podjela elektronskih kartica (6)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da Prijedor prednjači u svemu, pa je, nažalost prvi imao i poplavu i prvi počeo dijelimo kartice.

“To je znak da je Prijedor na vrijeme obavio popis, da je na vrijeme unio sve te podatke i prenio Vladi i evo oni su sa karticama sada spremni, jer kartice su došle prije par sati i evo prvo ih dijelimo ovdje u Prijedoru i meni je drago da je tako. Mi smo pokazali spremnost da prvi odradimo sve ono što je potrebno i to je neka nagrada nama i ovim građanima da među prvima mogu rekonstruisati svoje domove sredstvima sa ove kartice”, rekao je Pavić.

On je dodao da broj od 2.020 domaćinstava u Prijedoru, kojima treba pomoć za sanaciju domaćinstava od štete od poplava, nije konačan, da će se taj spisak dopunjavati i da se neće zaključiti dok se ne osigura da niko ne bude preskočen.

U majskim poplavama u Prijedoru je pod vodom bilo 4.900 objekata.

SRNA
podjela elektronskih kartica (4) podjela elektronskih kartica (3) podjela elektronskih kartica (2)