gradska uprava prijedor-juliMetaloprerađivačka preduzeća “Metal mont – Mijić” iz Prijedora i ljubijska “Livnica” ostvarila su pravo na podsticaj za uvođenje standarda kvaliteta u okviru projekta “Fond za kvalitet” kojeg realizuju grad Prijedora, Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” i FIRMA program američkog USAID-a i švedske SIDA-e.

Vlasnik preduzeća “Metal mont – Mijić” Milovan Mijić i direktor “Livnice” Milorad Rađenović potipisali su danas ugovore sa načelnikom Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Zinajdom Hošić kojim se ovim preduzećima refundira 6.631,48 KM ili 50 odsto sredstava uloženih u sertifikaciju obavljenu do kraja prošlog mjeseca.

“Sredstva su dobila samo ova dva preduzeća iz oblasti metaloprerade, jer su samo ona imala završen projekat i jer su samo ona ispunila uslove javnog poziva za dodjelu ovih sredstava koji smo objavili u aprilu”, rekla je Hošić novinarima u Prijedoru nakon potpisivanja ugovora.

Ona je podsjetila da već šest godina grad Prijedor izdvaja budžetska sredstva za sertifikaciju preduzeća kako bi se pomogla konkurentnost na drugim tržištima.

“Pozivam preduzeća koja žele uvesti standarde kvaliteta, bez obzira na vrstu djelatnosti, da do 30. septembra svojim projektima konkurišu na sredstva za sertifikaciju”, poručila je Hošić.

Projektom “Fond za kvalitet” predviđeno je da se preduzećima iz oblasti metaloprerade refundira do 50 odsto ukupnih troškova sertifikacije, a maksimalno do 5.000 KM po korisniku.

“Metal mont – Mijić” uveo je standard EN ISO 3834 u upravljanju procesima proizvodnje zavarivanjem, a “Livnica” standard ISO 9001 u sistemu upravljanja kvalitetom.

Osim ovih, metaloprerađivačka preduzeća imala su mogućnost finansiranja i sistema kvaliteta u izradi čeličnih konstrukcija, sistema upravljanja zaštitom životne sredine i ISO 50001 standarda za upravljanje energijom.

SRNA