dan grada prijedora-svecana akademija (1)Svečanom akademijom u Prijedoru je obilježen 16. maj, Dan grada. Akademiji su prethodili prijemi za delegacije bratskih slovenačkih opština Bovec i Velenje, položeni su vijenci na spomen-obilježja, a održana je i tradicionalna manifestacija „Mališani svome gradu“.

Sa svečane akademije, na kojoj je obilježen 16. maj, Dan grada, kojim se proslavlja prvo oslobođenje Prijedora od fašizma u Drugom svjetskom ratu, gradonačelnik Marko Pavić poručio je da je ovo grad koji njeguje tradiciju, ali koji želi da postane dio porodice evropskih gradova u kojima se živi po pozitivnim principima.

Nagrade potvrđuju razvoj i prosperitet Prijedora, kao pozitivnog poslovnog okruženja.

dan grada prijedora-svecana akademija (2)Predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović poručila je da je Prijedor postao grad dobre atmosfere i da zasluge pripadaju i lokalnim i republičkim vlastima.

Prijedor je grad svih građana, kažu Prijedorčani, usmjeren ka budućnosti i razvoju.

Pozitivnu poslovnu klimu, nagradio je i „Fajnanšel tajms“, dodijelivši Prijedoru peto mjesto u kategoriji troškovna efikasnost, a četvrto mjesto u kategoriji gradova budućnosti. Ciljevi za budućnost su ekonomija i zapošljavanje.

“Јa se danas radujem i ujedno ponosim kao gradonačelnik Prijedora na sve ono što smo postigli, ali i na jednu pozitivnu klimu koja se rađa i koja se rodila u Prijedoru i sigurno da iz takve klime Prijedor i njegovi građani će najviše dobiti”, izjavio je danas gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

dan grada prijedora-svecana akademija (11)Čestitka za Dan grada stigla je i od predsjednika Republike.

Predsjednica Vlade, Željka Cvijanović poručila je da je Prijedor postao grad dobre atmosfere i da zasluge pripadaju lokalnim i republičkim vlastima.

“Zadovoljna sam zbog činjenice da smo uspjeli iz sredstava Investiciono-razvojne banke, odnosno Razvojnog programa RS da plasiramo oko 16 miliona KM za različite projekte infarstrutkrne koji su realizovani na području grada. Takođe da je ovo mjesto u kojem su povučena značajna sresdstva IRB-a u formi kredita negdje u visini 44 miliona maraka”, kaže Cvijanovićeva.

dan grada prijedora-svecana akademija (4)Već 12 godina grad Prijedor ima stabilan budžet i među najboljim je evropskim lokacijama za investiranje.

“Prijedor se može pohvaliti činjenicom da jedini od svih gradova u BiH resertificirao svoj BFC status, dok ostale lokalne zajednice ili polako ga stiču ili su ga tek stekle”, rekla je i Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave.

Povodom Dana grada, uručena su i tradicionalna šesnaestomajska priznanja.

“Za mene ovo priznanje mnogo znači i jednostavno ne žalim što smo se trudili i ja i moja porodica”, kaže Sretko Nikić, dobitnik nagrade „Plaketa Grada Prijedora“, dok je Kristina Bertoti dobitnik nagrade „Povelja počasnog građanina Prijedora“.

dan grada prijedora-svecana akademija (12)“To je velika čast i definitivno se osjećam počašćenom i osjećam se veoma dobro, a s druge strane ja lično se osjećam građaninom Prijedora već jedno duže vrijeme”,kaže Bertoti.

Nagrada grada uručena je i Kulturno-umjetničkom društvu „Milan Egić“ iz Brezičana, zahvalnica Udruženju građana „Humano brdo 2010“ iz Austrije i pohvala tehničkom direktoru rudnika „Arselor mital“, Dušku Vlačina.

Tekst i video – RTRS
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

dan grada prijedora-svecana akademija (10) dan grada prijedora-svecana akademija (9) dan grada prijedora-svecana akademija (8) dan grada prijedora-svecana akademija (7) dan grada prijedora-svecana akademija (6) dan grada prijedora-svecana akademija (5) dan grada prijedora-svecana akademija (3) dan grada prijedora-svecana akademija (13) dan grada prijedora-svecana akademija (14) dan grada prijedora-svecana akademija (15) dan grada prijedora-svecana akademija (16) dan grada prijedora-svecana akademija (17)