novosti-tuzbePrema podacima Pravobranilaštva Republike Srpske, Federacija Bosne i Hercegovine je protiv RS podnela 1.500 tužbi, tražeći ratnu odštetu. Kako je “Novostima” potvrđeno u ovoj instituciji, ukupna vrednost tužbi je oko 325 miliona maraka, mada cifra raste, jer stižu nove tužbe, kako u sedište Pravobranilaštva u Banjaluci tako i u sedam filijala širom Srpske.

– Najčešći povod je rušenje verskih objekta, ali ima i pojedinačnih, u kojima se traži odšteta za pretrpljene duševne i fizičke bolove u ratu. U poslednje vreme sve više tužbi stiže i od logoraša iz Federacije BiH – kaže Danijela Novaković, pravobranilac RS.

Pravobranilaštvo je od 2010. godine zastupnik Republike Srpske u sporovima koji se vode pred sudovima oba entiteta i Brčko distrikta.

– Zatrpani smo poslom. Tužbe stižu svakog dana, a sudovi u Federaciji ih automatski prihvataju, jer su protiv Srpske. Čim se tužba prihvati, imamo 30 dana za odgovor, koji moramo odmah da uputimo i da idemo pred sudove u Sarajevo, Bihać, Tuzlu – kaže Novakovićeva.

– Ukoliko odgovor Pravobranilaštva ne stigne u roku, tužba postaje pravosnažna, odnosno biva automatski usvojena visina odštete koju RS mora da plati. Posao da se odbrane od svih tužbi radi se u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Prijedoru, Foči, Trebinju, Istočnom Sarajevu i Vlasenici. Najviše posla ima u Banjaluci, a na terenu broj varira od kancelarije do kancelarije. Banjalučko pravobranilaštvo radi najveći posao, jer pokriva Republiku Srpsku i Federaciju BiH. U ovo pravobranilaštvo stigla je 61 tužba, a Federacija u njima potražuje 10 miliona maraka. Ovo pravobranilaštvo ima najviše posla jer pokriva i sudove u RS.

S druge strane, u Istočnom Sarajevu se radi na 509 predmeta čija je vrednost veća od 200 miliona maraka. Pravobranioci u Bijeljini rade na 130 predmeta čija je vrednost 13,6 miliona maraka. U Prijedoru je najveći broj predmeta i tamo se radi na 691 predmetu vrednosti 38,8 miliona maraka. Sedište Pravobranilaštva RS u Vlasenici radi na 72 predmeta čija je vrednost 5,7 miliona maraka. Trebinje radi samo na 19 tužbi iz Federacije BiH po pitanju porušenih džamija i odšteta, a ukupna vrednost je 44,1 milion maraka. Foča radi na dva predmeta vredna 1,3 miliona maraka dok Doboj ima aktivan 61 predmet vrednosti 10,1 milion maraka.

PREDMETI SRPSKIH LOGORAŠA

Predstavnici Udruženja logoraša RS i porodica poginulih i nestalih civila i boraca RS podneli su stotine tužbi u Federaciji BiH, zbog naknade za materijalnu štete jer su im najmiliji ubijani i mučeni u logorima širom Federacije BiH, ali tužbe su odbačene.

Nedeljko Mitrović, predsednik Udruženja porodica poginulih i nestalih civila i vojnika RS, kaže za “Novosti” da pravosuđe u Federaciji BiH, ali i na nivou BiH nije želelo uopšte da razmatra njihove tužbe.

Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša RS, kaže za “Novosti” da je u Federaciji BiH bilo 536 logora kroz koje je prošlo oko 7.000 logoraša iz Srpske, ali iako su podnesene tužbe, odgovora nema.

Novosti.rs