atv-sir-skolaDođu u školu, obuku mantile i pravac kabinet na pravljenje sira! Tako je to u prijedorskoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi gdje je đačka praksa pretvorena u pravu mini proizvodnju. Sir je, trenutno, apsolutni hit.

“Nama je to zanimljivo, volimo to da radimo i zato smo se odlučili za ovu školu i smjer. Nije nam teško, ima nas dosta pa pomažemo jedni drugima, slažemo se pa nam sve ide dobro”, kaže Dajana Kondić, učenik Poljoprivredno-prehrambene škole.

Možda izgleda jednostavno, ali ima tu posla, kaže Dajanina drugarica iz razreda. Jovana objašnjava da se mlijeko usiri, pretrese u kalup, nakon nekog vremena ide u slanu vodu, a onda u frižider na, minimum dva mjeseca. Sir, koji košta 15 maraka po kilogramu, kupuju učenici, profesori, roditelji.

“Pa, meni se dosta sviđa, baš je fin”, ocjenjuje Jovana Radivojac, učenik Poljoprivredno-prehrambene škole.

Zato osmjeh ne silazi sa lica njihove profesorke. Ponosna je što su se đaci toliko usavršili da pohvale za njihov polutvrdi sir dolaze čak i iz Italije, gdje su išli na obuku.

“Komentari su vrlo pozitivni. Evo reći ću da, trenutno, nemamo ništa na zalihama što znači da smo sve prodali”, ponosma je Suzana Mršić, profesor stručnih predmeta.

A novac ulažu u dalji razvoj proizvodnje. Valja kupiti sirovine, ne samo za sir već i druge stvari koje izlaze iz ovog neobičnog, školskog, kabineta. Tamo se prave i peciva, marmelade, tjestenina. Ponekad i rakija za koju ATV-u đaci, u šali, rekoše da su samo načuli da i nju, itekako, hvale.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATV BL