ivan vidakovicDržavljanin Bosne i Hercegovine, 36-godišnji Ivan Vidaković iz Prijedora, osuđen je protekle sedmice na 10 godina zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sud okruga Voren (Warren Circuit Court) izrekao je ovu kaznu prema optužbama za drugostepeno ubistvo iz nehata i upravljanje automobilom pod uticajem alkohola, zbog saobraćajne nesreće koju je izazvao 30.11.2001. godine u gradu Bouling Grinu – Kentaki (Bowling Green – Kentucky) i u kojoj je smrtno stradala 45-godišnja Keti Luis (Kathy Lewis).

Tada 22-godišnji Vidaković je nakon saobraćajke odveden u bolnicu zbog saniranja povreda i alko-testiranja, a nakon izlaska iz medicinske ustanove nije mu određen pritvor.

Tokom 2002. godine on je optužen za ubistvo i vožnju u pijanom stanju ali je u međuvremenu napustio SAD i vratio se u BiH gdje je zasnovao i porodicu.

U međuvremenu, Interpol iz Vašingtona je izdao potjernicu za njim.

Vidaković je uhapšen u Hrvatskoj 2010. godine tokom službenog puta i bio je u pritvoru sve do decembra prošle godine kada je izručen u SAD.

U oktobru 2015. godine Vidaković je priznao krivicu po izmijenjenoj optužnici, za drugostepeno ubistvo iz nehata i vožnju pod uticajem alkohola.

Ranije ove godine odbačena je krivična prijava pred Okružnim sudom SAD koji ga je optužio da je bijegom iz zemlje pokušao izbjeći krivično gonjenje.

-Želim da preuzmem odgovornost za ono što sam učinio. Žao mi je iz sveg srca. Nema riječi kojima bih mogao da kažem koliko mi je žao zbog onoga što sam učinio – rekao je Vidaković.

Sudski spisi potvrđuju da je Vidaković vozio sa sadržajem alkohola u krvi od 0,15 posto, gotovo dvostruko više od zakonske granice od 0,08 posto.

Sud je odbio apelaciju njegovog advokata da dobije uslovnu kaznu u korist desetogodišnje kazne do koje se došlo kroz sporazum o priznanju krivice.

Gotovo godinu dana (360 dana) koje je Vidaković proveo u Regionalnom zatvoru okruga Voren čekajući suđenje i presudu, biće uračunato u zatvorsku kaznu.

Međutim, četiri godine koje je proveo u pritvoru u Hrvatskoj čekajući izručenje neće biti uračunate u kaznu.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – wbko.com