dom zdravlja prijedor-juni 2015Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor redovno vrši nadzor nad sprovođenjem naloženih mjera u prijedorskom vrtiću “Radost” gdje je zbog pojave parazitarnog oboljenja zatvoreno više vaspitnih grupa.

“Nakon završetka preostalih mikrobioloških pretraga znaće se konačan broj evidentiranih slučajeva”, saopšteno je iz Doma zdravlja Prijedor.

U saopštenju se navodi da je Higijensko-epidemiološka služba preduzela sve odgovarajuće mjere radi sprečavanja daljeg širenja oboljenja u narodu poznatog kao “gliste” u Dječijem vrtiću “Radost” u Prijedoru.

“Te mjere se odnose na pojačanu dezinfekciju prostorija gdje djeca borave, toaleta i igračaka, kao i preporuci da djeca iz grupa gdje ima oboljenja budu primljena u vrtić nakon tri negativna nalaza na crijevne parazite”, saopšteno je ranije iz ove službe.

HES je preporučio da nalaze na crijevne parazite urade i vaspitačice u grupama u kojima je došlo do pojave oboljenja.

U Dječijem vrtiću “Radost” Prijedor početkom mjeseca održan je opšti roditeljski sastanak na kojem je pedijatar savjetovao roditeljima kako da preduprijede oboljenje i kako da se ponašaju ako do zaraze dođe.

Obje privatne laboratorije u Prijedoru u proteklih 10 dana privremeno su odbijale da uzimaju uzorke za analizu na crijevne parazite jer su zbog velike navale ostajale bez reagenasa. Mikrobiološka laboratorija u javnoj zdravstvenoj ustanovi, bolnici “Doktor Mladen Stojanović”, prima uzorke, ali se nalazi u javnoj zdravstvenoj ustanovi čekaju duže nego u privatnoj.

U javnim i privatnim apotekama takođe je dolazilo do nestašice posudica za uzimanje uzoraka i terapija koje ljekari propisuju u slučaju oboljenja.

SRNA