sud bih (1)Zaštićena svjedokinja Državnog tužilaštva ispričala je kako je vidjela odvođenje braće u selu Zecovi (općina Prijedor), kao i leševe u selu, u čijem ukopavanju je učestvovala.

Z-16 je rekla kako je 23. jula 1992. godine začula pucanje, te ispred kuće vidjela desetak vojnika kako sprovode nekoliko muškaraca koje je poznavala. Vojnici, koje nije prepoznala, naredili su njenoj dvojici braće da se pridruže grupi civila.

“Trčala sam za bratom da mu dam cigare”, kazala je svjedokinja, dodavši da joj je jedan vojnik uz psovke rekao da se vrati i ispalio rafal u vazduh.

Nešto kasnije, kako je navela, s majkom je otišla u drugu kuću, u kojoj su se nalazili žene i djeca, ali je uskoro došao jedan vojnik, te im je bilo naređeno da izađu i idu prema džamiji.

Z-16 je posvjedočila da je njena kolegica bila prozvana po imenu i da joj je kasnije, istog dana, kazala da ju je “silovao školski”.

Svjedokinja je napomenula da je na putu prema džamiji umrla jedna starija žena, a da su oni ušli u podrum kuće u kojem je bilo preko 50 žena i djece. Saznale su “da ima mrtvih pred školom”.

Tražeći braću, Z-16 je, kako je pojasnila, među leševima vidjela tijelo Sulje, Amira i Asima Tatarevića te Ismeta Bačića.

Devet tijela koja su pronašli, izjavila je, ukopale su dva dana poslije.

Svjedokinja je navela kako se pridružila koloni od preko 50 civila koji su s bijelom zastavom išli prema selu Čarakovo, da bi na kraju bili prebačeni u logor Trnopolje.

Z-16 je rekla da je naknadno saznala da su joj trojica braće i bratić ubijeni u jednom od logora na tom području.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje će se nastaviti 11. decembra

BIRN